ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ УЗДРМА РУСИЈА! Америка покренула нову војну стратегију!

CILJ JE DA SE UZDRMA RUSIJA! Amerika pokrenula novu vojnu strategiju!

24 maja 2019

Sjedinjene Američke Države mogle bi da primene ekonomsku, vojnu i ideološku strategiju kako bi „preopteretile i uzdrmale“ Rusiju, navodi se u novom izveštaju američke vojske koji nudi planove za podelu i destabilizaciju zemlje Istraživanje proučava „nenasilne skupe opcije“ koje bi Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici mogli da primene kako bi oslabili rusku privredu, vojsku i vladine strukture, a sproveo ga je Centar za istraživanje i razvoj (RAND) koji finansira američka vojska.

Dok američki zvaničnici i mejnstrim mediji konstantno brinu o nejasnim i neproverenim tvrdnjama o „mešanju“ i „uplitanju“ Rusije i njenim naporima da se „poseje razdor“ u američkom društvu, RAND-ov izveštaj otvoreno govori o besramnoj zaveri da se stvore društveno nezadovoljstvo i društvene podele u Rusiji.U izveštaju se navodi da Rusija pati od „duboko ukorenjene“, ali „preterane“ strepnje o mogućnosti „da Zapad inicira promenu režima“. Očigledno da autori nisu prepoznali ironiju nazivanja tih zabrinutosti „preteranim“ u dokumentu posvećenom opisivanju specifičnih načina da se upravo to uradi.

Štaviše, u dokumentu se dalje navodi da bi Sjedinjene Američke Države mogle da „stvore percepciju“ da ruska vlada „ne teži javnim interesima“ i mogle bi da „ohrabre unutrašnje proteste“ koji bi mogli da ometaju vladu i učine je „manje sposobnom ili sklonom da ugrozi interese Zapada u inostranstvu“. Međutim, ova strategija verovatno ne bi funkcionisala, priznaje se u dokumentu.

Izdat ubrzo nakon dvogodišnje histerije zbog navodnog mešanja Rusije, dokument daje uznemirujući uvid u ideologiju američke izuzetnosti po principu „radite kako kažemo, a ne kao što radimo“ – i naravno, nije bilo medijske pompe kako bi se naglasilo mešanje Vašingtona ili pokazalo očigledno licemerje.

U ekonomskoj oblasti ovaj izveštaj sugeriše da bi mere poput širenja američke energetske proizvodnje i nametanja strožih trgovinskih i finansijskih sankcija pomogle „opterećivanju“ i „degradaciji“ ruske ekonomije.

Istraživanje navodi da bi jedna posebno makijavelistička ideja bila da Sjedinjene Američke Države pronađu načine da podstaknu „kvalifikovane“ i „dobro obrazovane“ mlade Ruse da emigriraju. Takav plan bi imao „manje troškova ili rizika“ i pomogao bi Sjedinjenim Američkim Državama, dok bi oštetio Rusiju. Nažalost, negativni efekti za Rusiju mogli bi se osetiti tek nakon veoma dugog vremena, dodaje se u izveštaju.

Geopolitički, izveštaj predlaže da bi Vašington mogao da razmotri pružanje „smrtonosnije pomoći“ Ukrajini, ali priznaje da bi ova opcija mogla da dovede do „mnogo šireg sukoba“. Povećanje američke podrške sirijskim pobunjenicima je još jedna mogućnost, ali to bi moglo da rezultira sličnim neugodnim ishodima, uključujući narušavanje napora u borbi protiv islamskog terorizma, priznaje se u izveštaju.

Sjedinjene Američke Države bi takođe mogle da pokušaju da smanje ruski uticaj u Srednjoj Aziji, promovišu ustanke u njenim susednim državama i „preokrenu Pridnjestrovlje“ i proteraju ruske trupe iz ovog nepriznatog, uglavnom ruskog govornog područja koje se odvojilo od Moldavije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Međutim, autori se slažu u činjenici da bi većina ovih opcija bila teško izvodljiva, mogla bi se pokazati skupom za Sjedinjene Američke Države, a možda čak i ne bi imala željeni efekat.

U vojnom smislu, Sjedinjene Američke Države bi mogle ponovo da postave svoje bombardere „u blizini ključnih ruskih strateških ciljeva“, kako bi „povećale zabrinutost Rusije“. Vašington bi takođe mogao da „postavi dodatno taktičko nuklearno oružje“ u Evropu i Aziju (takođe da bi „povećao zebnje“ u Rusiji) i prisili Moskvu da poveća ulaganja u svoju vazdušnu odbranu. Razvoj novih „dalekometnih bombardera“ i „svemirskog oružja“ takođe bi zabrinjavao Moskvu, ali ovde Sjedinjene Američke Države rizikuju da budu „uvučene u trku u naoružanju“ koja bi mogla da ima suprotan efekat, upozorava se u izveštaju.

Što se tiče mora, Sjedinjene Američke Države bi mogle da povećaju svoje prisustvo u „operativnim oblastima“ Rusije, uključujući i Crno more (iako bi bilo „opasnije“ za Vašington da u ovom regionu operiše tokom sukoba).

Na kraju, dokument predstavlja projekciju, spisak provokacija koje bi Vašington mogao da izvrši protiv Moskve, istovremeno tvrdeći da su to samo odbrambeni odgovori na navodnu rusku agresiju i javno odbacivanje zabrinutosti Rusije kao puke „paranoje“.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. samostalan says:

  Sta se cudite, Putin je Amerikance nazvao svojim partnerima, ne jednom, vec vise puta. On je kao Novak koji salje srce ljudima koji ga mrze. Ako su Amerikanci koji zele da uniste Rusiju Putinovi partneri, onda je jasno na cijoj je strani Putin, svakako ne na strani Rusije.

 2. Djoka says:

  Ja imam bolji predlog protiv Moskve : Rusija da unisti sad, eu, komonvelt, izrael i jos po nekog, e tada mi normalni narodi ne bi imali sta da brinemo !

 3. Za Srbiju says:

  Najbolje da ih poljubite u rusko dupe.

 4. A akoM says:

  Činjenica je da su bez ispaljenog metka,iznutra,koristeći lokalne idiote i plaćenike,srušili SSSR,Ukrajinu,a i mnoge druge države!Znači,znaju igru!

  • Miraš says:

   Bretonvudski monetarni sistem bitno se izmenio kada je napušten sistem fiksnih kurseva, zamenjen je fluktuirajućim deviznim kursevima. Nakon te izmene dolar je nastavio i dalje da igra ulogu svetske rezervne valute, a da bude još gore od tada zemlje u razvoju povećale su svoje devizne rezerve i najčešće ih drže baš u dolarima. Treba u praksi postići izmenu ovakvog stanja medjunarodnog sistema tako da se svet ne oslanja toliko samo na jednu svetsku valutu dolar, nego naprimer da što više koristi evro, juan, itd. Treba stvoriti poverenje u te druge svetske valute. Sve dok američki dolar drži status značajne rezervne svetske valute i koristi se u medjunarodnim plaćanjima ovoliko kao dosad Amerikanci će moći će da prave neki haos u svetu, ali samo u manjim i slabijim državama. Amerikanci i dalje štancuju dolar bez pokrića a s druge strane Rusi, slede ih Kinezi, štancuju efikasne PVO sisteme i drugo moderno naoružanje. Dakle sve države koje mogu to naoružanje na vreme da nabave moći će da se vojno brane, ali kako će da se brane od ekonomske zavisnosti tj. od ekonomskih pritisaka od strane Amerike i celokupnog zapadnog (ne)sveta? Integralni Zapad ekonomski i politički već se polako raspada, trebaće još neko vreme da se dogodi i raspad njihove vojne alijanse NATO. Usporavanje vojne ekspanzije SAD i NATO-a i s tim povezan nedostatak novih ogromnih bogatstava stečenih pljačkom prouzrokuje krizu i nejedinstvo unutar zapadnog sveta. To već vidimo da se sve više konfrontiraju izmedju sebe. Bitno je postići da dolar bude sve manje tražen kao rezervna svetska valuta, a za to treba još vremena.

 5. petrovgrad says:

  Sve dok je dolar važeča moneta u Rusiji, dotle je Rusija u opasnosti. Ameri drže Rusiju, Kinu, Indiju i druge u polokolonijalnom stanju sa dolarom. Kakve rakete, avioni, tenkovi. Ko je lud da napadne vojno nuklearnu silu. Nisu smeli da se približe maloj Koreji, iz straha od nuklearnih raketa. Dolar je najače oružje Amera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *