CILJ JE UNIŠTITI SRPSKU TRADICIJU: Ako Srbi hoće da peku rakiju, moraju da plate porez

CILJ JE UNIŠTITI SRPSKU TRADICIJU: Ako Srbi hoće da peku rakiju, moraju da plate porez

3 novembra 2014

Rakija-pecenje-rakije-1Fizičko lice kao proizvođač može da prodaje sopstvenu rakiju legalno samo u rinfuzi ovlašćenom trgovcu, ali ne i kao gotov proizvod, stav je Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda.

Proizvođači će rakiju moći da prodaju samo kao registrovani preduzetnici

Na sastanku te grupacije u Privrednoj komori Beograda povodom novog zakona o jakim alkoholnim pićima, koji je u pripremi, predloženo je da u taj akt uđe obaveza da ukoliko fizičko lice želi da flašira rakiju za potrošača, mora da se registruje kao preduzetnik i da plaća akcizu.

Grupacija proizvođača rakije, kako je saopšteno, ima dva člana u radnoj grupi za izradu tog zakona, čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini 2015. godine, sa zadatkom da se uvede red na sada haotično i neuređeno tržište jakih alkoholnih pića domaće proizvodnje.

Predsednik Grupacije Ivan Urošević rekao je da predloženi zakon liberalizuje uslove na tržištu, ali i uređuje tu oblast.

Prema Privrednoj komori Beograda,procenjuje se da se proizvodnjom rakije u Srbiji bavi više od 30.000 proizvođača, od kojih dve trećine nije registrovano.

Članovi Grupacije upozorili su na potrebu da se i u zakonu i na terenu maksimalno pojača kontrola neregistrovanih proizvođača rakije, ali i ugostiteljskih objekata koji je prodaju, u interesu legalnih proizvođača koji plaćaju porez, ali i budžeta Srbije.

KOMENTARI2 komentara

  1. ludzbunjen says:

    Nijednom ne pročitah da se spominje kvalitet rakije, samo akcize,akcize,........... Europski Boga mi !

  2. kurosavac says:

    E nece da moze, ja cu sada da poklanjam sve sto ispecem ili cu da trampim za druge stvari...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *