Цинк јачи од прехладе

Cink jači od prehlade

15 februara 2017

shutterstock_406971292_1000x0-620x330

Snažan imunitet je neophodan preduslov za uspešno ispunjavanje svih zadataka i izazova u svakodnevnom životu.

Zato je, naročito u ovim hladnim danima, potreba za jačanjem imuniteta postala deo higijene življenja, deo naše zdravstvene kulture.

Mnogo toga smo naučili o mineralima i vitaminima, pa znamo da je cink veoma značajan mineral za funkcionisanje imunog sistema. Pravilnom ishranom i svežim, po mogućnosti i zdravo gajenim namirnicama, utičemo na to da budemo dovoljno snažni da nas ne pokosi prvi virus koji se pojavi u okruženju.

Da organizmu nedostaje cink, znaćete po belim flekama na noktima, po tome što ste svaki čas šmrcavi i prehlađeni i što najprostije infekcije, poput upaljene i bolne zanoktice, sporo prolaze.

Cink je mineral koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, a višestruko je koristan i nezamenljiv za jačanje imuniteta. Koristi u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija jer podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu.

Kao jedan od najvažnijih elemenata koji nas štiti od prehlada, tako čestih u ovo doba godine, cink stimuliše imunitet tako što višestruko povećava nivo odbrambenih supstanci i što se direktno vezuje za omotač pojedinih virusa. Na isti način sprečava infekcije
na koži i sluzokoži jer ima antiseptično dejstvo.

Preporučena dnevna doza cinka za žene je osam miligrama, za muškarce i trudnice 11 miligrama, a za dojilje 12 miligrama. Cink i vitamin C su moćan dvojac jer udruženi predstavljaju snažno oružje za jačanje imuniteta.

Ova kombinacija se naročito preporučuje u hladnim zimskim mesecima kao zaštita od agresivnih infekcija i prehlada. Zato je važno da pojačate unos namirnica bogatih cinkom jer je hrana najvažniji saveznik dobrog zdravlja.

Ovaj mineral se bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla, jaja, goveđeg i ćurećeg mesa, morskih plodova, a ima ga u orašastim plodovima i integralnim žitaricama.

Branka Gajić / Alo

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *