Ципрас и српска шанса

Cipras i srpska šansa

29 juna 2015

Vladimir-Djukanovic  65Piše: Vladimir Đukanović

Posle slamanja herojskog otpora bar dvadeset puta manje vojske spartanskog kralja Leonide u Termopilu, Persijski kralj Kserks mrtvom Leonidi odsekao je glavu. Nešto slično – doduše atak nije sa persijske, već sa evropske strane – događa se i danas. Hoće li današnji bezlični evropski političari odseći glavu Aleksisu Ciprasu, koji je na sličan način poput Leonide ustao da brani grčki narod i državu, videćemo, ali da je Cipras na dobrom putu da svojom žrtvom podstakne mnoge druge na otpor protiv savremnih porobljivača u vidu tzv. kreditora, više je nego očigledno.

Cipras će, ukoliko istraje u svojoj odluci, biti neko ko je promenio tok istorije. Nekako su mnoge epohe u istoriji čovečanstva počinjale i završavale se baš u Grčkoj. U njoj je rođena demokratija, ali ona istinska, a sve je očiglednije da će u njoj ta ista demokratija, doduše izmučena i zloupotrebljena ko zna koliko puta, završiti svoju istorijsku misiju.

Ne znam da li je Cipras zaista spreman da ide do svoje pogibije, jer mu savremeni porobljivači ovu neposlušnost neće oprostiti. Za sada deluje da je spreman sve da stavi na kocku i da rizikuje. Njegovo obraćanje naciji bilo je slično Leonidinom kada je krenuo da se suprotstavi Kserksu. Uostalom, ne vidim šta je Ciprasu drugo preostalo. Grčka je država koju su savremeni „usrećitelji“ namerno unesrećivali kroz „velikodušne“ kredite, od kojih su se bogatili grčka pokvarena elita i zlikovački finansijski lobiji. Koliko god da je Grčka dobila para, jednako toliko je ekonomski uništavana.

Baš kao danas nama, i njima su „usrećitelji“ pričali kako je najbolje na svetu uzeti kredit, a uništiti domaću proizvodnju, i to prikazati kao veličanstveni ekonomski uspeh. Taj „uspeh“ doveo je do toga da država koja izlazi na tri mora i koja ima Božji dar u vidu najvećeg svetskog turističkog potencijala dođe u situaciju da bude dužna skoro 400 milijardi evra! Cipras je očito odlučio da prekine sa praksom „usrećivanja“ Grčke na taj način, duboko svestan totalnog finansijskog kolapsa koji mu sada sledi, ali i šanse da drugačijom politikom dođe do nove šanse za Grčku.

Problem je u pitanju da li će oni koji su do sada „velikodušno pomagali“ Grčkoj dopustiti da ona pokuša da se oporavi, jer ipak su oni poverioci, a Grčka dužnik, koji je je uz sve to napipao bankrot. Kako god, o daljim koracima zemlje sa najvećom i najlepšom istorijom na svetu odličiće sam narod. Baš onako kako se u zemlji demokratije oduvek i odlučivalo. Izbor je nikad gori: da li umreti odmah, pa probati vaskrsnuti, ili umirati na rate, bez šanse za vaskrsenjem. Čini se da je Cipras izabrao ovo prvo.

A gde smo mi u toj priči? Nema dileme da će i nas bankrot Grčke, doduše kao i mnoge ekonomski jače države u Evropi, dobro protresti. No on je šansa za neka nova razmišljanja. Prvo i osnovno, da nastavimo sa daljim udaljavanjem od „velikodušnosti“ onih koji su Grčku doveli do ambisa. Tu najpre mislim na MMF. Što se tiče Evropske unije, već sam pisao da zbog svega što kroz šta Evropska unija prolazi i kroz šta će potencijalno prolaziti, mi bi mogli da malo usporimo naše integracije. Svakako, ostaje politika da mi tamo hoćemo, ali to ne znači da tamo i moramo.

Sve se više čini, prateći grčku tragediju, da će pre našeg eventualnog ulaska u EU, najpre doći do nečijeg izlaska. Društvo koje neko napušta nije baš društvo kome valja zdušno hrliti. Uostalom, Grčka je dobar savet svim državama u Evropi, baš poput one opcije na mobilnom telefonu: morate da se vratite na fabrička podešavanja.

(Standard.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. zeljko says:

    CIPRAS JE OBICNO GOVNO TEXT NEMA VEZE S OVOM STRANKOM GRCI SU SE ZADUZILI I SAD IH OBLIKUJU KAKO HOCE DELOM SYU I SAMI KRIVI OCITO IM JE EVROPA SVE I VIDI SE KAKO SU PROSLI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *