Ципрас подноси оставку!?

Cipras podnosi ostavku!?

14 jula 2015

tsipras15-2yhts97ektp49wyfepu70g_bigZbog promene kursa tokom maratonskih pregovora sa liderima evrozone i prihvatanja mera štednje i reformi, grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu preti pobuna u sopstvenim redovima, a postoji mogućnost i da do kraja nedelje podnese ostavku, piše danas nemački list „Bild“.

Grčki premijer sada se suočava sa teškom bitkom da dobije podršku koalicionih partnera za konačni predlog lidera evrozone za spas Grčke.

Ministar energetike Panajotis Lafazanis, koji predvodi Levu platformu unutar vladajuće Sirize, ocenio je sporazum Grčke sa liderima evrozone kao „neprihvaljiv“ dodavši da on „pponištava narodni mandat i ponosno „ne“ grčkih gradjana na referendumu“.

Od ukupno 149 poslanika Sirize, 30 radikalnih levičara iz ovog tabora okrenulo je leđa Ciprasu zbog toga što je popustio pred zahtevima kreditora.

I dok koalicioni partner Anel preti da neće podržati predloženi paket, Cipras pokušava poslanicima da objasni promenu svog kursa u Briselu.

Prema informacijama do kojih je došao „Bild“, Cipras sada razmišlja i o ostavci kako bi otvorio put za formiranje privremene tehničke vlade i raspisivanje novih izbora.

Prema ovom scenariju, Cipras bi sutra zajedno sa predstavnicima opozicije usvojio mere štednje u parlamentu, nakon čega bi vlada podnela ostavku. Time bi grčki premijer izbegao da sam sprovede nepopularne mere štednje.

Bivši ministar ekonomije Janis Varufakis izjavio je da bi bio veoma iznenadjen ako Cipras bude želeo da ostane premijer posle svega, ne isključujući mogućnost vanrednih izbora.

Dogovor EU i Grčke Varufakis je okarakterisao kao „novi Versajski sporazum“.

U slučaju izbora na jesen, Cipras bi u ovakvoj situaciji, imao veće šanse da pobedi, ocenjuje nemački tabloid.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vujadin says:

    Cipras, kukavičije jaje MMF u Grčkom gnijezdu, odradio je svoj dio posle. Zadužio je Grčku za dodatnih 80 mijijardi evra, potvrdio sva dugovanja, prihvatio nove mjere štednje, smanjio plate i penzije. Potrošen kurton.

  2. Nebojsa says:

    Da je on kukavicije jaje, najbolje govori to sto su rusi nisu naseli i dali Grckoj velike kredite. Ovako su Rusi ostavili jos jednog igraca u rukama zapada kome je potrebna ogromna finansijska pomoc. Zajedno sa Ukrajinom koja trazi 50 milijardi da bi prezivela godinu sad u svom dvoristu imaju i Grcku kojoj treba mnogo vise. Naduvani balon zvani zapad mora eksplodirati bez i jednog ispaljenog ruskog metka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *