ЦИПРАС: Постали смо синоним за отпор

CIPRAS: Postali smo sinonim za otpor

21 septembra 2015

ciprasATINA – Lider levičarske Sirize koja je pobedila na izborima u Grčkoj, Aleksis Cipras izjavio je noćas da taj rezultat daje njegovoj stranci nov četvorogodišnji mandat za oporavak zemlje i poručio da je ovo velika narodna pobeda.

„Postigli smo ogromnu pobedu, to je narodna pobeda. Žestoko smo se borili. Grčki narod nam je dao jasan četvorogodišnji mandat za borbu“, rekao je Cipras obraćajući se vatrenim pristalicama u centru Atine.

„Poslednjih sedam meseci borili smo se asimetričnim snagama. Siriza je dokazala da je suviše jaka da zamre“, rekao je Cipras.

On je ocenio da su Grčka i grčki narod u Evropi postali sinonim za otpor i dostojanstvo i dodao da će se ta borba nastaviti još četiri godine.

„Čekaju nas teškoće, ali smo takođe na čvrstom tlu. Iz te bitke nećemo se oporaviti magijom, već samo sa teškim radom“, rekao je lider Sirize.

Najavio je da će Siriza ponovo formirati koalicionu vladu sa desničarskim Nezavisnim Grcima Panosa Kamenosa prenosi AP.

Portparolka Sirize Olga Gerovasili rekla je ranije da će njena partija primeniti sporazum koji je prethodno postignut sa međunarodnim poveriocima. „Biće ovo četvorogodišnja vlada sa snažnom parlamentarnom većinom koja će primeniti program koji je obećala“, rekla je Rojtersu.

Siriza će, kako je dodala, nastaviti teške pregovore sa poveriocima, uviđajući da je to početak borbe.

Grci su treći put ove godine izašli na birališta, posle parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli Sirizu i premijera Aleksisa Ciprasa, i referenduma u julu, na kojem su glasači odbacili predloge stranih kreditora o reformama, da bi ih Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.

Pobeda u brojkama

Prema rezultatima na osnovu 58 odsto prebrojanih glasova, Siriza je osvojila 35,52 odsto, dok je konzervativna Nova demokratija osvojila 28,19 odsto glasova.

(pravda.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. miroslav says:

    Koji otpor?.Drugi Vucic,jedno kaze drugo radi.MMF ti je gazda iako su Grci rekli ne zaduzivanju.Kakav crni tvoj otpor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *