ЦИПРАС ПРЕЛОМИО: Грчка неће признати Косово!

CIPRAS PRELOMIO: Grčka neće priznati Kosovo!

16 jula 2015

Aleksis-Cipras-Alexis-Tsipras-srbija-zastava-620x350IAKO je grčki šef diplomatije Nikos Kocijas saopštio u Prištini da je Atina spremna da podrži članstvo Kosova u UNESKO-u i u Interpolu, kao i da Kosovo može da otvori svoju kancelariju u Atini ili Solunu, to ne znači da će Grčka promeniti stav oko statusa Kosova, tvrde u grčkoj ambasadi u Beogradu.

– Poruke našeg ministra u Prištini bile su jasne: Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i naša pozicija ostaće nepromenjena – rekao je za „Novosti“ Konstantinos Ikonomidis, ambasador Grčke u Beogradu.

Kancelarija Kosova u Grčkoj neće se zvati ambasada, a Kocijas, koji je prekjuče posetio Prištinu, nije u obraćanju pomenuo „državu Kosovo“, već je rekao da su Kosovo i Grčka „dve strane“. Grčka je jedna od pet članica EU koja nije priznala Kosovo, ali jedina od njih prihvata kosovska dokumenta.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za „Novosti“ da Srbija očekuje da Atina ne promeni stav oko statusa južne srpske pokrajine, iako se na pet članica EU koji je ne priznaju za državu, vrši veliki pritisak:

– Za nas nije sporno učešće KiM u regionalnim forumima i međunarodnim telima, ali uvek uz naglašenu statusnu neutralnost. Članstvo Prištine u Savetu Evrope ili UN za Srbiju ostaje neprihvatljivo.

Pre mesec i po rumunski premijer Viktor Ponta najavio je da bi Bukurešt mogao da promeni stav oko statusa KiM. Do tada je čvrst kurs po ovom pitanju držao bivši šef države Trojan Basesku, a u srpskom državnom vrhu nadaju se da će i njegov naslednik Klaus Johanis, koji je danas u poseti Beogradu, zadržati istu poziciju.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Grci drže stav zbog sebe, a ne zbog nas. Isto vredi i za Rumune.

  2. Istina says:

    Grci najveci cigani (moralna karakteristika) na svijetu. Govorim iz licnog iskustva, gori su i od Turaka i od Poturica. Pa bozic slave 25 a predstavljaju se kao pravoslavci, ljigava nacija. Oni su pokrali srbsku istoriju a uz pomoc vatikana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *