ЦИПРАС ПРЕСЕКАО: Доста је уцена и понижавања из Европе, идемо на референдум па нека Грци одлуче!

ЦИПРАС ПРЕСЕКАО: Доста је уцена и понижавања из Европе, идемо на референдум па нека Грци одлуче!

27 јуна 2015

Aleksis CiprasГрчки премијер Алексис Ципрас одлучио је да препусти народу одлуку о будућности земље и после хитне седнице кабинета заказао је референдум за недељу, 5. јул.

У обраћању нацији, Ципрас је рекао да је план кредитора „понижавајући“ и оценио да су мере штедње које су затражене „неподношљиве“.

„После пет месеци тешких преговора, наши партнери су, нажалост, изнели предлог који је ултиматум грчкој демократији и грчком народу. Ултиматум који је супротан темељним принципима и вредностима Европе“, рекао је он.

Како наводи британски „Гардијан“, Ципрас се тако одлучио за драматичан потез због ког ће цела Европа бити на иглама до следећег викенда.

„Пред нас су ставили ултиматум и историјска одговорност наше земље и нашег народа је да на тај ултиматум одговоримо“, рекао је Ципрас.

Ципрас је рекао да ће на том референдуму бити донета „историјска одлука“ и да је обавестио лидере Француске и Немачке, као и шефа Европске централне банке Марија Драгог о својој одлуци.

„Затражио сам да продуже рок за помоћ на још само неколико дана како би могао да се заврши овај демократски процес“, рекао је Ципрас.

Грци ће тако следећег викенда са „да“ или „не“ одговарати на питање да ли желе да пристану на повећања пореза и смањење пензија у укупној вредности од 8 милијарди евра, што захтевају ЕУ, ЕЦБ и ММФ, како би пустили нову траншу помоћи грчкој економији.

„Ови предлози, који очигледно нарушавају европска правила и основна права на рад, једнакост и достојанство, показују да циљ неких партнера и институција није био да се нађе решење које одговара свим странама, веће понижење једног народа“, рекао је Ципрас.

Ципрас се нацији обратио само неколико сати након што се вратио са нове туре преговора у Бриселу и након што је објављено да су Грци одбили последње захтеве кредитора.

„Поштоваћу резултат, какав год да буде“, рекао је Ципрас.

Нешто раније, немачка канцеларка Ангела Меркел је апеловала на грчку страну да прихвати предлог што пре и оценила да је понуда „изузетно великодушна“.

Поједини министри у грчкој влади су после хитне седнице назвали захтеве кредитора „варварским“, а министар за развој Панајотис Лафазанис је рекао да ће позвати све грађане да на референдуму гласају против предлога Европе.

„Грци ће гласно и јасно рећи ‘не’ на овом референдуму“, рекао је он.

KOMENTARI3 коментара

  1. Steva says:

    Grci ako mislite da pocnete normalno da zivite a ne kako vam ova "demokratska" EU zapoveda, onda recite ne diktatu iz Brisela.Jer u protivnom ostajete zarobljenici iste.Sto je jos crnje ovi u "demokratskoj" EU planiraju da svoju "demokratiju" prosire s tim sto ce osnovati savez koji ce se zvati sjedinjene evropske drzave i bice samo jedna vlada,imace svoju specialnu vojsku u slucaju da dodje negde do pobune naroda,oni su tu da to "smire".EU nema perspektivu kao ovakva, a srpska vlada kaze da za njih EU nema alternativu.Boze dragi pomozi nam da se oslobodimo od ove nase srpske vlade i bez alternativne EU.

  2. anamarija says:

    Grci su mali narod ali su u povijesti uvijek cinili velike stvari !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u