ЦИПРАС ПРЕСЕКАО: Доста је уцена и понижавања из Европе, идемо на референдум па нека Грци одлуче!

CIPRAS PRESEKAO: Dosta je ucena i ponižavanja iz Evrope, idemo na referendum pa neka Grci odluče!

27 juna 2015

Aleksis CiprasGrčki premijer Aleksis Cipras odlučio je da prepusti narodu odluku o budućnosti zemlje i posle hitne sednice kabineta zakazao je referendum za nedelju, 5. jul.

U obraćanju naciji, Cipras je rekao da je plan kreditora „ponižavajući“ i ocenio da su mere štednje koje su zatražene „nepodnošljive“.

„Posle pet meseci teških pregovora, naši partneri su, nažalost, izneli predlog koji je ultimatum grčkoj demokratiji i grčkom narodu. Ultimatum koji je suprotan temeljnim principima i vrednostima Evrope“, rekao je on.

Kako navodi britanski „Gardijan“, Cipras se tako odlučio za dramatičan potez zbog kog će cela Evropa biti na iglama do sledećeg vikenda.

„Pred nas su stavili ultimatum i istorijska odgovornost naše zemlje i našeg naroda je da na taj ultimatum odgovorimo“, rekao je Cipras.

Cipras je rekao da će na tom referendumu biti doneta „istorijska odluka“ i da je obavestio lidere Francuske i Nemačke, kao i šefa Evropske centralne banke Marija Dragog o svojoj odluci.

„Zatražio sam da produže rok za pomoć na još samo nekoliko dana kako bi mogao da se završi ovaj demokratski proces“, rekao je Cipras.

Grci će tako sledećeg vikenda sa „da“ ili „ne“ odgovarati na pitanje da li žele da pristanu na povećanja poreza i smanjenje penzija u ukupnoj vrednosti od 8 milijardi evra, što zahtevaju EU, ECB i MMF, kako bi pustili novu tranšu pomoći grčkoj ekonomiji.

„Ovi predlozi, koji očigledno narušavaju evropska pravila i osnovna prava na rad, jednakost i dostojanstvo, pokazuju da cilj nekih partnera i institucija nije bio da se nađe rešenje koje odgovara svim stranama, veće poniženje jednog naroda“, rekao je Cipras.

Cipras se naciji obratio samo nekoliko sati nakon što se vratio sa nove ture pregovora u Briselu i nakon što je objavljeno da su Grci odbili poslednje zahteve kreditora.

„Poštovaću rezultat, kakav god da bude“, rekao je Cipras.

Nešto ranije, nemačka kancelarka Angela Merkel je apelovala na grčku stranu da prihvati predlog što pre i ocenila da je ponuda „izuzetno velikodušna“.

Pojedini ministri u grčkoj vladi su posle hitne sednice nazvali zahteve kreditora „varvarskim“, a ministar za razvoj Panajotis Lafazanis je rekao da će pozvati sve građane da na referendumu glasaju protiv predloga Evrope.

„Grci će glasno i jasno reći ‘ne’ na ovom referendumu“, rekao je on.

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    Svaka cast!

  2. Steva says:

    Grci ako mislite da pocnete normalno da zivite a ne kako vam ova "demokratska" EU zapoveda, onda recite ne diktatu iz Brisela.Jer u protivnom ostajete zarobljenici iste.Sto je jos crnje ovi u "demokratskoj" EU planiraju da svoju "demokratiju" prosire s tim sto ce osnovati savez koji ce se zvati sjedinjene evropske drzave i bice samo jedna vlada,imace svoju specialnu vojsku u slucaju da dodje negde do pobune naroda,oni su tu da to "smire".EU nema perspektivu kao ovakva, a srpska vlada kaze da za njih EU nema alternativu.Boze dragi pomozi nam da se oslobodimo od ove nase srpske vlade i bez alternativne EU.

  3. anamarija says:

    Grci su mali narod ali su u povijesti uvijek cinili velike stvari !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *