ЦИПРАС СЕ ОБРАТИО ГРЦИМА: Победили смо!

CIPRAS SE OBRATIO GRCIMA: Pobedili smo!

5 jula 2015

gk-tsipras-bailoutAleksis Cipras, premijer Grčke, obratio su naciji posle pobede na referendumu i istakao da to „ne znači da Grčka izlazi iz evrozone“.

„Dokazali smo da demokratiju niko ne može da ucenjuje.“ – kaže Cipras i dodaje da on razume da Grci nisu dali odgovor protiv Evrope, nego za održivo rešenje.

„Ne postoji lako rešenje, ali postoji fer rešenje ukoliko su obe strane za to.“ – rekao je grčki premijer.

„Već sutra počinjemo pregovore sa evropskim kreditorima. Moramo naći rešenje.“ – poručuje Cipras.

Grčki premijer je rekao da je zamolio predsednika Grčke da sutra bude održan sastanak sa čelnicima svih stranaka na kojem će biti razmotreni dalji koraci i razmenjena mišljenja.

„Vraćamo se pregovorima sa kreditorima. Spremni smo da razgovaramo o reformama i javnom dugu.“ – kaže Cipras u svom obraćanju naciji.

Podsećamo, evropski zvaničnici su u nekoliko navrata upozoravali da će grčko „ne“ značiti izlazak Grčke iz evrozone.

Angela Merkel, nemačka kancelarka i Fransoa Holand, predsednik Francuske, razgovorali su večeras telefonom, a zatim izjavili da je potrebno organizovati hitno samit u utorak povodom dolaženja do rešenja posle rezultata referenduma.

Nemačke poslovne asocijacije: Grčka ne ostaje u evrozoni

Večeras su se odmah po objavljivanju izraženog većinskog raspoloženja Grka oglasile i dve najveće nemačke poslovne asocijacije sa jasnom porukom da „Grčka mora da izađe iz evrozone“.

Narod Grčke je izrazio svoj stav, kaže Anton Berner, predsednik Nemačke asocijacije izvoznika, i dodaje da ostanak Grčke u evrozoni neće biti moguć.

Gerg Farenšon, predsednik Asocijacije nemačkih banaka, istakao je u razgovoru za Rojters da je „grčki narod svojim glasovima na referendumu izrazio protivljenje principima i pravilima koji vladaju u evrozoni, a da posledica takvog glasanja treba da bude izlazak Grčke iz iste“.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Mila says:

    Uh kako su se naljutili Nemci,sto narod grcke nece da ih vise pljackaju evrobankari. A sta ce sad ovi pametnjakovici kada Italija i Spanija isto kazu cao Evropo. Pa sta si ovi banksteri zamisljaju da je sav svet lud i da ce drzave i narodi da daju da im gule kozu sa leda. Evropo ovo ti je kraj kao u SFRJ,nikad vise nece biti isto,sada cete vi stezat kais,ali oko vrata,odose pare sa berze,nema ih vise.Terali ste zeca a isterali lijaca.

  2. Svetislav says:

    Pa jedino ce to da bude dobro da ce sada svi da stezu kais. Ali, uvek kad pocnu glad i stomaci pocinju ratovi, a lukavi zapadnjaci nekako znaju uvek balkanske zemlje da stave u prvi red.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *