ЦИПРАС ЗАПРЕТИО Албанији санкцијама

CIPRAS ZAPRETIO Albaniji sankcijama

30 marta 2019

Grčki premijer Aleksis Cipras upotrebio je oštru retoriku protiv albanske Vlade, poručivši da bi evropska perspektiva Albanije mogla da bude dovedena u pitanje, ukoliko vlasti u Tirani ne poštuju prava grčke etničke manjine u toj zemlji.

On je u odgovoru na pitanje o imanjima Grka u južnoj albanskoj opštini Himara poslao poruku Albaniji da „može da se suoči sa sankcijama na putu ka Evropskoj uniji“.„U poslednje vreme pratimo dešavanja koja nam se ne dopadaju. Dobio sam informacije da su primetne negativne tendencije kada je reč o grčkoj manjini (u Albaniji). Ako je to tačno, onda će to biti veoma negativan razvoj. Pitanje koje nam, nažalost, ne pruža optimizam ka evropskoj perspektivi“, rekao je Cipras odgovarajući na pitanje novinara na skupu kvadrilaterale u Bukureštu, preneo je Tanjug.

„Ako su informacije koje imamo tačne, ne postoje uslovi za napredak u ovom (evropskom) pravcu. Nadam se da nije istina, jer je naša želja da koraci ka evropskoj perspektivi postanu realnost. Ali, mi svaku zemlju posmatramo odvojeno“, istakao je Cipras, prenosi portal Plusinfo.

Pripadnici grčke manjine iz Himare, koja se smatra biserom albanske obale, optužuju albansku Vladu da im oduzima imanja kako bi gradila turističke komplekse.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran says:

    Sta kaze Cipras...ako ne budete dobri pusticemo vas u EU.

  2. teoretičar says:

    Brat Medvedeva. Figure koje se guraju prema korpi za otpatke. Dakle, još malo i za njih dvoje igra je zauvek završena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *