Ципрасова влада даје сиротињи бесплатну струју, бонове за храну и субвенције за станарине

Ципрасова влада даје сиротињи бесплатну струју, бонове за храну и субвенције за станарине

3 марта 2015

75721Бесплатна струjа, државне субвенциjе за плаћање станарине и бонови за храну су неке од мера за борбу против сиромаштва коjе jе данас предложила левичарска влада у Aтини, а грчки парламент би требало да их усвоjи у наредним данима, преноси Франс Прес.

Kако наводи француска агенциjа, коjа jе имала увид у документ грчке владе, Грчка jе у обавези према међународним кредиторима да се уздржи од усваjања мера коjе могу гурнути државни буџет у дефицит. Неколико владиних званичника jе, међутим, поручило да наjновиjи закон неће донети додатне трошкове, као и да ће повећати тражњу у кризом погођеноj привреди.

„Влада jе обећала да ће зауставити кретање земље ка потпуноj социjалноj катастрофи. Из тог разлога, први закон коjи ће бити поднет парламенту садржи мере за борбу против хуманитарне кризе“, изjавио jе jедан неименовани извор из грчке владе, не прецизираjући датум усваjања тог закона у парламенту.

Према наjновиjем плану, влада ће поново прикључити струjу домаћинствима коjа нису била у стању да измире своjе рачуне.

До 30.000 домаћинстава ће, према истом плану, добити месечне субвенциjе за плаћање станарине у износу од између 70 до 220 евра, док ће око 300.000 људи добити бонове за храну и основне намирнице од компаниjа коjе буду укључене у оваj програм.

Приоритет ће бити породице са малом децом, незапослени и сиромашни, наводи се у документу грчке владе.

Иначе, вечерас је министар економије Шпаније – Луис де Гиндос – открио да ће нови пакет помоћи еврозоне Грчкој бити између 30 и 50 милијарди евра. Према његовим речима, Мадрид ће дати 13-14 одсто те суме.

Гиндос је рекао и да је Европска унија Атини досад дала 210, а ММФ 30 милијарди долара, што чини 80 одство свих њених дуговања.

Шпански министар је указао да је од највеће важности да у Грчкој – која је у годинама кризе изгубила 25 одсто националног БДП – поново дође до економског раста.

По Гиндосовој оцени, излазак Грчке био „веома лоше решење за Грке, а лоше за саму еврозону“.

Гиндос је одбацио оптужбу Алексиса Ципраса да Шпанија и Португалија желе обарање његов е владе.

(Факти.орг)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u