Ципрасова влада даје сиротињи бесплатну струју, бонове за храну и субвенције за станарине

Ciprasova vlada daje sirotinji besplatnu struju, bonove za hranu i subvencije za stanarine

3 marta 2015

75721Besplatna struja, državne subvencije za plaćanje stanarine i bonovi za hranu su neke od mera za borbu protiv siromaštva koje je danas predložila levičarska vlada u Atini, a grčki parlament bi trebalo da ih usvoji u narednim danima, prenosi Frans Pres.

Kako navodi francuska agencija, koja je imala uvid u dokument grčke vlade, Grčka je u obavezi prema međunarodnim kreditorima da se uzdrži od usvajanja mera koje mogu gurnuti državni budžet u deficit. Nekoliko vladinih zvaničnika je, međutim, poručilo da najnoviji zakon neće doneti dodatne troškove, kao i da će povećati tražnju u krizom pogođenoj privredi.

„Vlada je obećala da će zaustaviti kretanje zemlje ka potpunoj socijalnoj katastrofi. Iz tog razloga, prvi zakon koji će biti podnet parlamentu sadrži mere za borbu protiv humanitarne krize“, izjavio je jedan neimenovani izvor iz grčke vlade, ne precizirajući datum usvajanja tog zakona u parlamentu.

Prema najnovijem planu, vlada će ponovo priključiti struju domaćinstvima koja nisu bila u stanju da izmire svoje račune.

Do 30.000 domaćinstava će, prema istom planu, dobiti mesečne subvencije za plaćanje stanarine u iznosu od između 70 do 220 evra, dok će oko 300.000 ljudi dobiti bonove za hranu i osnovne namirnice od kompanija koje budu uključene u ovaj program.

Prioritet će biti porodice sa malom decom, nezaposleni i siromašni, navodi se u dokumentu grčke vlade.

Inače, večeras je ministar ekonomije Španije – Luis de Gindos – otkrio da će novi paket pomoći evrozone Grčkoj biti između 30 i 50 milijardi evra. Prema njegovim rečima, Madrid će dati 13-14 odsto te sume.

Gindos je rekao i da je Evropska unija Atini dosad dala 210, a MMF 30 milijardi dolara, što čini 80 odstvo svih njenih dugovanja.

Španski ministar je ukazao da je od najveće važnosti da u Grčkoj – koja je u godinama krize izgubila 25 odsto nacionalnog BDP – ponovo dođe do ekonomskog rasta.

Po Gindosovoj oceni, izlazak Grčke bio „veoma loše rešenje za Grke, a loše za samu evrozonu“.

Gindos je odbacio optužbu Aleksisa Ciprasa da Španija i Portugalija žele obaranje njegov e vlade.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *