Ćirilica je u Hrvatskoj uvreda ne samo za Vukovarce, već i za hrvatski narod

Ćirilica je u Hrvatskoj uvreda ne samo za Vukovarce, već i za hrvatski narod

25 septembra 2013

Milorad-PupovacDok je za hrvatsku vladu Zorana Milanovića postavljanje tabli sa dvojezičnim napisima u Vukovaru rezultat poštovanja ustavnog zakona koji čini Hrvatsku „malo boljim i srećnijim mestom“, gde se „potpuno poštuju manjinska prava“, za lidera opozicije Tomislava Karamarka to je uvreda ne samo za Vukovarce, već i hrvatski narod.

I to bi bilo sve o „srpskom pitanju“ u današnjoj Hrvatskoj da se za reč u Saboru nije javio predsednik Srpskog nacionalnog veća, Milorad Pupovac.

– Srbi u Hrvatskoj žive u uslovima najveće hrvatske sirotinje. Od 30.000 ljudi koji su ostali bez stanarskih prava u Hrvatskoj, rešeno je stambeno pitanje za svega 3.000, a ove godine niko nije dobio stan. Još u 42 naselja gde žive Srbi nema struje, iako su je pre imali, a pitanja vezana za nacionalne manjine svela su se na ćirilicu – kazao je u Saboru Milorad Pupovac, predsednik SNV-a. – Učestvovati u toj demonizaciji ćirilice je necivilizacijski postupak. Ne insistiramo na potpunom poštovanju ustavnog zakona, zadovoljili smo se ovim prvim korakom, a jedan deo političke scene ćirilicu i dalje demonizuje – kaže Pupovac.

U prvom izveštaju o stanju nacije koji je jedan hrvatski premijer po sili zakona morao da podnese u Hrvatskom saboru videla se dubina krize koja potresa Hrvatsku. Ili kako je to opisao jedan od čelnika Hrvatskih laburista Branko Vukšić rekavši da Hrvatska ima dva paralelna sveta: jedan u kojem gladni kopaju po kantama za đubre, i drugi u kojem političari kupuju na državni račun više od 1.000 skupih automobila.

Ali izveštaj koji je podneo Zoran Milanović potpuno je drugačiji. U Hrvatskoj je „med i mleko“ i „zemlja je regionalni lider, kako god to neki tumačili“. Premijer je kazao da zemlja nikom nije dužna za ulazak u Evropsku uniju, jer joj niko ništa i nije poklonio. „Tražimo samo da nas poštuju“, kazao je Milanović, koji je opravdao sve što se poslednjih dana događalo sa Leks Perković i najavio brzo rešenje tog problema. Istovremeno je iz Brisela stigla reakcija evropskog komesara za pravosuđe Vivijan Reding, koja tvrdi da problem nije rešen i da kompromisa još nema.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *