„Ћирилов“ Димитрису Папајоануу

„Ćirilov“ Dimitrisu Papajoanuu

15 marta 2018

NAGRADA „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ uručena je danas u Skupštini grada grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanuu, čiji će komad „Veliki krotitelj“ prekosutra na sceni Sava centra otvoriti Beogradski festival igre. Priznanje, statuu mlade vajarke Andreje Prokopijević, grčki umetnik dobio je za komad „Nigde“, koji je prošle godine izvela holandska trupa „Introdans“.

– Posebnost Papajoanuovog rukopisa je sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more – navodi žiri.

Dimitris Papajoanu je u ranoj mladosti bio strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima. Najširoj javnosti postao je poznat kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

Pod sloganom „Prestonica“, u okviru svog petnaestog izdanja, BFI će do 4. aprila publici predstaviti 15 trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade, koje će izvesti 24 nove koreografske postavke u Beogradu i Novom Sadu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *