Čišćenje Tomine biografije sapunom Nataše Kandić

Čišćenje Tomine biografije sapunom Nataše Kandić

28 februara 2013

Branko ŽujovićPiše: Branko Žujović

Odmah da se razumemo, o  „četničkom“ pedigreu Tomislava Nikolića ne mislim ništa afirmativno. Treba hladne glave, iz više izvora, proveriti činjenice i shvatiti da istina potire loš kafanski mit.

Ali, o borbenoj spremnosti dalmatinskih četnika, od čijeg komandanta poreklo vuče Nikolićev  „vojvodski“ čin, a koje je od kraja 1943. godine vojničkoj disciplini pokušavao da privede jedan moj daleki rođak, drugom prilikom.

Još manje afirmatvno mislim o laži da je Tomislav Nikolić ubijao starce u Antinu. Ali, Nikolića NVO sektor Srbije presingom prati u stopu. Ako ga ne kleveću za ubistva, sugerišu mu da se odrekne  „četništva“.

Slučajno ili ne, tek pre nekoliko dana više NVO, koje se dakako obilato finansiraju novcem stranih vlada, uputilo je pismo Tomislavu Nikoliću, tražeći od njega da se odrekne čina  „četničkog vojvode“.

Fenomen četništva u Srbiji ostaće diskutabilan i kontroverzan, kažu potpisnici pisma, dok o njemu, a naročito o neočetništvu iz devedesetih godina, najbliži susedi Srbije misle sve najgore. Znači li to da istorijske činjenice, od kojih neke ubedljivo svedoče o ravnogorskom antifašizmu, treba da ustupe mesto malosrpskom kompleksu, koji bi, valjda, trebalo da  „krasi“ predsednika evropske Srbije? Zar antifašizam nije zajednička vrednost svih Evropljana i šta bi narodi, na koje se srpska NVO poziva, dali da su imali svoje, bilo kakve antifašiste?

„Ni Srbiji ni Vama taj teret nije potreban“, kažu dalje potpisnici.  „Mi ćemo svakako, kao narod, biti večno odgovorni za zločine koje su naši sunarodnici počinili, ali i sebi i drugima dugujemo bar to da stvari nazovemo pravim imenom i da za sva vremena raskinemo sa onim što nas je obrukalo pred svetom“, navodi se u pismu.

Ni činjenica da Srbi, kao narod, treba da budu odgovorni za zločine pojedinaca ovde nije najstrašnija. Takozvani nevladin sektor stalnim pritiscima na Nikolića, u stvari, posredno otvara pitanje na koje u Srbiji, za sada, nema jasnog odgovora.

Ima li izmišljeni Nikolićev zločin u Antinu, koji je bio prvobitna tema NVO, ikakve veze sa njegovom političkom transformacijom vojvode u radikalnog evropejca? Ako na ovo pitanje i postoji odgovor, zna ga mali broj ljudi.

Činjenica da evropski posao u Srbiji, u vezi Kosova i Metohije pre svega, danas završavaju ljudi koji su bili među najistaknutijim simbolima zloglasnih devedesetih godina, otvara prostor za neprijatnu pretpostavku da se Nikolić, u ne tako davnoj prošlosti, mogao sresti sa konstruisanim argumentima pravde, koja je na slobodu pustila Nasera Orića, Ramuša Haradinaja i Antu Gotovinu.

Da je to itekako moguće, svedoči i izjava svedoka u procesu po tužbi Tomislava Nikolića protiv Nataše Kandić, zbog klevete. Svedok je, naime, rekao da ne može i ne želi da se seća događaja iz Antina.  „U vreme kada sam razgovarao sa Natašom Kandić, sredinom 2005. godine“, kaže taj svedok,  „mnogo sam lagao da bih došao do novca, bilo je to usred mog najvećeg drogiranja.“

„Ne sećam se šta sam rekao Nataši Kandić, niti kada sam bio u Antinu, ne sećam se ni šta sam rekao Vukčeviću. Ne sećam se da li je Nikolić bio u Antinu“, izjavio je svedok, dodajući da je pod psihološkim pritiskom i da mu je maloletno dete bilo napadnuto.

Rekao je i da je odlučio da se odvikne od droge, da se ranije javio za pomoć dr Slavici Đukić Dejanović i da uspešno privodi kraju program odvikavanja od heroina. Ko zna čega bi, on ili neko sličan njemu, u budućnosti mogao još da se  „seti“! Zar se, uostalom, Nataša Kandić na sva usta ne hvali kako je dobila spor protiv Tomislava Nikolića, iako to nije istina. I kome je uopšte u ovakvoj Srbiji do istine?

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. babić says:

    Ja samo ne znam otkud tolika 'pucnjava' i animozitet (savremeni izraz) kada je ta nesrećnica u pitanju? To je evidentno, jedna bolesna, iskompleksirana ličnost koju su otkupili neprijatelji Srpskog naroda kao najobičnije grlo (nisam rekao 'duboko')uvek spremno na lavež protiv svojih sunarodnika; to ne radi ni onaj koji je zato i stvoren. S obzirom da se ona veoma dobro snalazi u toj baruštini (po kojoj plivaju, umesto lokvanja, zelene novčanice) treba baru jednostavno isušiti, pa će svi akrepi i vodozemci pocrkati, ili jednostavnije: teba je onemogućiti, mučenici pomoći i poslati je kod Laze. Svima bi bilo lakše. I njenom novčaniku. Valjda bi se neko našao da joj plati kartu do Prištine za proslavu godišnjice 'nezavisnosti' Kosova i Metohije.

  2. bojan says:

    Salu na stranu ali te NVO je Putin zabranio.Ali on nece u Europu.Isti slucaj i sa svim medijima,pocev od onoga sto se smatra nekim serviso samo da bi nezasluzeno pokupili novac od gradjana.Stranci kontrolisu sve medije u Srbiji.NVO skotove Srbija trebalo da zabrani pre 100 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *