ČISTKA: Danas smena devet direktora u javnim preduzećima

ČISTKA: Danas smena devet direktora u javnim preduzećima

28 jula 2014

vladaTokom obeležavanja stogodišnjice od Velikog rata i agresije Austrougarske na Srbiju, kabinet Aleksandra Vučića započeće danas u Nišu agresivnu i veliku čistku u javnim preduzećima!

Kako „Novosti“ saznaju, Vlada će smeniti devet direktora i to: Milana Živanovića iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Dragoljuba Simonovića iz „Železnica Srbije“, Velimira Radosavljevića iz „Aerodroma Nikola Tesla“, Kostadina Popovića iz Dipos-a, Marka Ćulibrka iz „Dunav osiguranja“, Igora Braunovića iz „Srbijašuma“ i Branimira Božovića iz „Državne lutrije Srbije“.

Praktično, prestaje funkcija i Dmitru Đuroviću iz „Koridora Srbije“ i Zoranu Drobnjaku iz „Puteva Srbije“ pošto se te dve kompanije spajaju u jednu i dobiće novog čelnika posle konkursa.

Najavljene su smene još oko 300 menadžera u sistemu Elektroprivrede Srbije.

Tako bi, na prigodnoj sednici ministarskog tima koja će biti održana u Nišu, gde je uoči Prvog svetskog rata zasedala i tadašnja vlada Nikole Pašića, trebalo da zvanično krene i proces departizacije i profesionalizacije javnih preduzeća.

U kabinetu premijera Srbije „Novosti“ su dobile informaciju da se sa tim imenima spisak ne zaključuje.

Takođe, naši izvori iz Nemanjine 11 tvrde da će svi direktori u javnim preduzećima ubuduće biti birani putem objektivnih i nepristrasnih javnih konkursa, a ne podelom kolača između stranaka na vlasti.

Praktično, početak depolitizacije kompanija koje su pod okriljem države predstavljaće i radni deo zasedanja vlade koji će imati i svoj svečarski i jubilarni karakter.

U svakom slučaju, stekli su se svi politički uslovi da se doslovno primeni zakon iz 2012. koji predviđa da se čelnici kompanija koje su pod kišobranom države, biraju na konkursu.

– Mnogi će reći, šta su do sada čekali. Moj rezon je drugačiji. Ja kažem da nikad nije kasno da se povuče pozitivan potez, a depolitizacija javnih preduzeća je pomak u pravom smeru – kaže za „Novosti“ ekonomista Goran Nikolić.

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbije“ ukazuje za „Novosti“ da i budući konkursi ne smeju biti pod partijskom kontrolom:

– Mora se stvoriti percepcija da su konkursi nepristrasni, kako bi se na njih javili najbolji. Ne sme više da postoji utisak da na njima pobeđuju ljudi koji imaju stranačku zaleđinu.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže za „Novosti“ da će Srbija ubuduće imati stručne i iskusne ljude na čelima javnih preduzeća.

ČELNICI KOMPANIJA KOJI ODLAZE
* DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA – Milan Živanović
* ŽELEZNICE SRBIJE – Dragoljub Simonović
* AERODROM NIKOLA TESLA – Velimir Radosavljević
* DIPOS – Kostadin Popović
* DUNAV OSIGURANjE – Marko Ćulibrk
* SRBIJAŠUME – Igor Braunović
* DRŽAVNA LUTRIJA SRBIJE – Branimir Božović
* Koridori Srbije – Dmitar Đurović
* PUTEVI SRBIJE – Zoran Drobnjak

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *