ЧИСТКА У САД: Трамп сменио два званичника због непослушности

ČISTKA U SAD: Tramp smenio dva zvaničnika zbog neposlušnosti

31 januara 2017

donald-tramp_720 56

Američki predsednik Donald Tramp smenio je vršioca dužnosti saveznog javnog tužioca kao i načelnika carinske službe za imigraciju zbog odbijanja da primene njegovu uredbu o imigraciji.

Seli Jejts, visoka zvaničnica iz bivše administracije Baraka Obame koji je obavljala dužnost v.d. saveznog javnog tužioca (ministra pravde), naložila je tužiocima da ne podržavaju Trampov dekret.

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku sveta.

Američki predsednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

Javni tužilac američke države Vašington Bob Ferguson najavio je kasno sinoć da će tužiti predsednika Donalda Trampa.

Ferguson, jedan od 16 javnih tužilaca američkih saveznih država koji su izdali saopštenje u kome Trampovu uredbu nazivaju „neameričkom i nezakonitom“, prvi je tužilac koji je najavio tužbu protiv Trampove administracije zbog neke odluke.

Američki predsednik je smenio i vršioca dužnost načelnika carinske službe za imigraciju Danijela Regsdejla, koji je takođe bio u Obaminoj administraciji.

Nekoliko američkihh diplomata protestovalo je protiv uredbe, koristeći službeni diplomatski kanal „neslaganje“ ali je ih Bela kuća upozorila da će biti razrešeni dužnosti ako ne primene Trampov ukaz, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Bivši predsednik SAD Barak Obama, koji je rekao da će se držati dalje od politike osim ako su ugrožene „suštinske vrednosti SAD“ oglasio se prvi put od odlaska iz Bele kuće.

Obama je pohvalio sve one koji širom zemlje izražavaju svoje protivljenje uredbi predsednika Donalda Trampa o imigraciji.

Obamin portparol Kevin Luis rekao je da se „Obama iz osnova ne slaže sa idejom diskriminacije pojedinaca zbog njihove vere ili religije“.

U svom prvom obraćanju u ime bivšeg predsednika, Luis je rekao da je Obama „ohrabren“ snagom otpora u američkom društvu.

NOVI MINISTAR PRAVDE SAD OBEĆAO PRIMENU TRAMPOVE UREDBE

Novi vršilac dužnosti ministra pravde, savezni tužilac Dejna Boente, obećao je danas odmah posle svog imenovanja da će primeniti uredbu predsednika Donalda Trampa o imigraciji.

Dejna Boente je imenovan da zameni Seli Jejts, visoku zvaničnicu iz bivše administracije Baraka Obame, koju je Tramp smenio je jer tužiocima naložila da ne podržavaju njegov dekret.

„Izdao sam instrukcije da svi zaposleni u ministarstvu pravde izvršavaju dužnost za koju su položili zakletvu i da brane zakonske uredbe predsednika“, rekao je on.

KOMENTARIJedan komentar

  1. cile mile says:

    Deda je posandrcao, vlast ga je udarila u mozak kao najbolja rakija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *