ЧИСТКА У ЗДРАВСТВУ: Предложена смена седам директора

ČISTKA U ZDRAVSTVU: Predložena smena sedam direktora

28 oktobra 2016

zlatibor-loncar_620x0

LEK za loše stanje u tri beogradska doma zdravlja i četiri klinike u dva klinička centra, Beogradu i Kragujevcu, trebalo bi da bude smena direktora, koja je danas predložena na sastanku u Ministarstvu zdravlja sa timovima koji su išli u kontrolu rada zdravstvenih ustanova.

Zbog loše organizacije posla, neadekvatnog vođenja medicinske dokumentacije i higijene „na nedopustivo niskom nivou“, lokalnoj samoupravi, koja je osnivač domova zdravlja, biće predloženo da smeni direktore domova zdravlja Mladenovac, Voždovac i Barajevo.

Kad su na red došli klinički centri konstatovano je da je u Kliničkom centru Srbije nezadovoljavajuće stanje na Klinici za grudnu hirurgiju. Razlog je to što tamo nisu stvoreni uslovi za početak procesa transplantacije pluća, kao i za uvođenje novih metoda lečenja, i da je zato potrebno u ovoj klinici obaviti kadrovske promene.

Smene će biti i u Kragujevcu, i to u Centru za vaskularnu hirurgiju, Klinici za urologiju, nefrologiju i dijalizu i Službi za radiološku dijagnostiku.

Dosadašnji rukovodioci četiri doma zdravlja u prestonici – Savski venac, Čukarica, Zvezdara i Grocka – i četiri klinike u okviru Kliničkog centra Srbije i Kliničkog centra Niš, dobili su „opomene“ i rok od dve nedelje da poprave stanje u svojim ustanovama, a ako u tome ne uspeju, takođe će, kako je najavljeno, biti predloženi za smenu.

KC Kragujevac

U KCS, prema onome što je danas izneto u Ministarstvu zdravlja, sporan je radni učinak direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju i Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu, kojima je ostavljeno po tri nedelje da unaprede sistem organizacije posla. Kao najveći problem u Centru za magnetnu rezonancu KCS uočene su loša organizacija službe i nedopustivo dugo čekanje na pregled magnetnom rezonancom, izneto je na današnjem sastanku.

Klinički centar Vojvodine je nedavno promenio rukovodstvo, pa će rad ove ustanove tek biti predmet analize u narednom periodu.

– Nemojte se opuštati, tek smo počeli ovaj posao. Hoću da svakog dana, svake nedelje obilazite ustanove za koje ste zaduženi i da im pomažete da se uvedu u red – poručio je ministar Zlatibor Lončar timovima za kontrolu.

Ministar Lončar je timovima za kontrolu zakazao novi sastanak za sedam dana. Do tad bi trebalo da se završi analiza rada svih domova zdravlja u Srbiji.

Mladenovac

Tako je, prema saznanjima „Novosti“, stanje u domu zdravlja u Ćupriji ocenjeno kao korektno: ustanova je čista, uredna, ima dovoljno lekara, ali ima još stvari koje bi trebalo popraviti, pa će analiza rada ovog i drugih domova zdravlja koje kontrolori tek treba da posete, zbog pomenutog mešanja nadležnosti morati da traje duže.

ROTACIJA MEĐU „KONTROLORIMA“

Timovi za kontrolu, još na prvom sastanku sa ministrom zdravlja pre dve nedelje, za koji je povod bila smrt dečaka Radenka Nikodinovića iz okoline Loznice, koji je posle preloma ruke preminuo od gasne gangrene, dobili su svoje „resore“, ali će oni sada biti malo promenjeni. Kako „Novosti“ saznaju, ideja ministra Lončara je da se timovi malo rotiraju, pa i da jedni druge kontrolišu, a cilj je bolja međusobna kontrola rada zdravstvenih ustanova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *