Цивилизације ислама и Ирана

Civilizacije islama i Irana

25 oktobra 2016

iran-promocija

U sali „Borislav Pekić”, predstavljena je „Istorija kulture i civilizacije islama i Irana” Alija Akbara Velajatija, koju je objavio Centar za religijske nauke Kom iz Beograda. Knjiga ima 1.300 strana, a preveo ju je dr Muamer Halilović. Prof. Ali Abasi iz prorektor tradicionalnog islamskog al-Mustafa internacionalnog univerziteta iz iranskog grada Koma je rekao da knjiga predstavlja naučni i književni poduhvat u povezivanju dve kulture, a prof. Rade Božović je dodao da je autor ove knjige lekar i da je čak 16 godina bio ministar spoljnih poslova Irana.

Velajati je, prema rečima Halilovića, u ovom sveobuhvatnom pregledu 1.400 godina razvoja kulture i civilizacije islama i Irana predstavio pojmovne osnove i istorijske pozadine islamske civilizacije, epohu javnog poziva i muslimanskih osvajanja, istoriju pisma, prevodilačkog pokreta i naučnih institucija islama, plodove procvata raznih naučnih disciplina u islamu, poput matematike, astronomije, fizike, mehanike, medicine, alhemije, filozofije, logike, istoriografije i geografije, kao i periode arapske, persijske i turske književnosti i lingvistike.

U knjizi su opisani rezultati tradicionalnih islamskih nauka, kao što su nauka o iščitavanju kuranskog teksta, egzegeza, nauka o predanjima, jurisprudencija, dogmatička teologija i sufizam.

Opisani su načini rada administrativnih i javnih ustanova, nadzornih organa i pravosudnih institucija u islamu, te razni modeli prikupljanja zemljišnog poreza.

Takođe, dati su tokovi umetnosti u islamskoj civilizaciji, uključujući arhitekturu, slikarstvo, kaligrafiju, muziku, tradicionalne dramske igrokaze, ilustrovano pripovedanje i modele melodičnog iščitavanja Kurana.

Autor knjige je, kazao je Halilović, prikazao tragove viševekovnog uticaja islamske civilizacije na zapadna društva.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *