ЧЛАНИЦЕ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА захтевају да се суди Вучићевом саветнику!

ČLANICE HAŠKOG TRIBUNALA zahtevaju da se sudi Vučićevom savetniku!

26 oktobra 2016

vucic- 720 567

Gambija je saopštila da će se povući iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS), kao treća afrička zemlja koja se odlučuje na taj korak u trenutku kada raste bojazan od masovnog napuštanja tog tela koje sudi za neke od najgorih zlodela u svetu, javljaju danas agencije.

Gambijske vlasti su odluku kasno sinoć saopštile na televiziji, optuživši taj međunarodni sud sa sedištem u Hagu da nepravedno krivično goni i ponižava „obojene ljude, posebno Afrikance“, prenosi AfP.

Ministar informisanja ove male zapadnoafričke zemlje, Šerif Baba Bodžang, saopštio je kasno sinoć da MKS „goni Afrikance, posebno njihove lidere“.

Bodžang je, takođe, optužio najmanje 30 zapadnih zemalja da su počinile ratne zločine nad nezavisnim suverenim državama i njihovim građanima otkako je MKS osnovan pre više od 10 godina, ali je istakao da taj sud nije optužio „ni jednog jedinog zapadnog ratnog zločinca“.

Pri tom je ministar posebno izdvojio slučaj bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koga MKS nije optužio zbog rata u Iraku.

Bodžang je rekao da je Gambija pokrenula proces povlačenja iz MKS, koji podrazumeva obaveštavanje generalnog sekretara UN o tome, i da će odluka stupiti na snagu godinu dana po prijemu obaveštenja.

Grupe za zaštitu ljudskih prava često optužuju predsednika Gambije Jaiju Džamea, jednog od afričkih lidera koji su najduže na vlasti, za prestupe koji uključuju oštre mere protiv političkih protivnika.

Istovremeno, Gambija bezspešno pokušava da putem MKS izdejstvuje kažnjavanje EU za smrtno stradanje hiljada afričkih migranata koji pokušavaju da stignu do njenih obala.

Potez Gambije usledio je nakon što je Južna Afrika, nekada snažni podržavalac MKS pod bivšim predsednikom Nelsonom Mendelom, obavestila generalnog sekretara UN da će se povući iz tog suda, a prošle nedelje je i predsednik Burundija potpisao zakon o napuštanju istog tela, dok je sud zatražio od tih zemalja da preispitaju svoje odluke.

Samo Afrikanci su optuženi u šest slučajeva koji su u toku u MKS ili će uskoro početi, mada su preliminarne istrage pokrenute i drugde, podseća AP.

Odluka Gambije je iznenađujuća jer je glavni tužilac MKS fatu Bensuda Gambijac, napominju agencije.

Zvaničnici drugih afričkih zemalja koje kritikuju MKS, uključujući Ugandu i Keniju, saopštili su nedavno da još nisu odlučili da li će, takođe, napustiti MKS, a Uganda je najavila da će to biti „goruća tema“ na sastanku Afričke unije u januaru.

MKS, osnovan 2002, često se suočava sa optužbama za predrasude protiv Afrike, a često i sa nedostatkom saradnje, između ostalih i sa SAD, koje su potpisale sporazum sa tim sudom, ali ga nikada nisu ratifikovale, podseća AfP.

Podsećamo, zapadni zvaničnici nedavno su najavili moguće sancije i podizanje optužnice protiv ruskog i sirijskog lidera zbog navodnih zločina u Siriji.

KOMENTARI6 komentara

 1. Apis says:

  Kakav sud to je bruka civilizacije 21 veka.

 2. Ivan Grozni says:

  Eto neka nas Gambija uci sta se radi i kako se drzi do casti i postovanja svoje zemlje.

 3. Vera Nastasovic says:

  Kakve veze ima naslov sa tekstom?

 4. garavi Srbin says:

  Ej ljudi, pogledajte sliku gore ... Kako picousti psihopata glumi da nešto misli ! J.bo mu Bler mater kao i ostali mu prijatelji sa zapada !

 5. FORum LIvii says:

  Gambija je priznala samoproglasenu nezavisnost srpske Autonmne Pokrajine Kosovo i metohija 7.Aprila 2009.godine. Tada nije razmisljalas kao danas ? Neka povuce svoje priznanje Kosova ! To je dovoljno za pocetak !!!

 6. loncar says:

  Vucic je sam sebi i srbima potpiso haski sud jer ispunjava sve obaveze unije koja srbe osudila na robiju i bez drzave i prava u srbiji ili se brani ili kleci tacka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *