Članice UN nisu usvojile rezoluciju o Siriji, Zapad napada bez saglasnosti

Članice UN nisu usvojile rezoluciju o Siriji, Zapad napada bez saglasnosti

29 avgusta 2013

un-building1Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN nisu danas uspele da postignu dogovor o britanskom predlogu rezolucije kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije.

Da je nacrt rezolucije stavljen na glasanje, Rusija i Kina bi gotovo sigurno stavile veto na njega, pošto su blokirale i prethodne pokušaje da se sankcioniše režim predsednika Bašara al Asada, navodi AP.

Nakon višesatnog sastanka ambasadora u sedištu UN, nacrt rezolucije je vraćen vladama njihovih zemalja na konsultacije, naveo je jedan zapadni diplomata koji nije želio da bude imenovan.

On je dodao da je Rusija ponovila svoje primedbe na međunarodnu intervenciju u Siriji.

Predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD održali su ranije danas razgovore o rezoluciji Savjeta bezbednosti UN čiji je predlog sačinila Britanija, a kojom bi bila omogućena vojna akcija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, saopštile su diplomate.

Predstavnici zemalja UN održali su raspravu iza zatvorenih vrata o rezoluciji nakon što je u blizini Damaska, navodno, upotrebljeno hemijsko oružje prošle sedmice kada je poginulo više stotina ljudi, prenosi AFP.

Britanija želi da rezolucija omogući „sve neophodne mere zaštite civila“ što bi moglo da znači i vojnu akciju. Rusija se žestoko protivi da UN podrže akciju koja je, kako smatraju ruske vlasti, potez Zapada da se svrgne Asad, navodi AFP.

Rusija smatra da bi Savet trebalo da sačeka da inspektori UN završe istragu o hemijskom oružju u Siriji prije nego što bilo šta odluče.

Inspektorima je potrebno još četiri dana da završe posao, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Hejg: Delovaćemo i bez saglasnosti UN-a

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da „nije verovatno“ da će Savet bezbednosti UN-a usvojiti nacrt rezolucije koji je prezentovala njegova zemlja, ali je ponovio da treba delovati čak i bez odobrenja UN-a, jer je u Siriji počinjen „zločin protiv čovečnosti“.

„Očekujem da će biti još razgovora u Njujorku narednih dana. Započeli smo te razgovore o rezoluciji jer bi bilo najbolje da Ujedinjene nacije budu jedinstvene, čak i ako to izgleda neverovatno s obzirom na veto Rusije i Kine u prošlosti, ali treba da pokušamo“, izjavio je ministar spoljnjih poslova za štampu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *