ČLANOVI AKRO-GRUPE „STRIŽI“: Srpsko nebo je i naš dom

ČLANOVI AKRO-GRUPE „STRIŽI“: Srpsko nebo je i naš dom

18 oktobra 2014

143473_tmb_264106390_strizi m1Ruski piloti, članovi čuvene akro-grupe „Striži“, koja je oduševila posmatrače vojne parade „Korak pobednika“ na Ušću „sleteli“ su u petak po podne u srpsku srednjovekovnu prestonicu, gde ih je dočekao veliki broj Kruševljana. Piloti poručuju, za Novosti da nisu više iznenađeni sjajnim prijemom u Srbiji, jer je naša zemlja njihov drugi dom.

– Prvi put smo bili u Srbiji 2012. godine kada smo učestvovali u proslavi Dana srpskih avijatičara, sada smo drugi put kod vas i nadamo se da ćemo biti redovni gosti – kaže za „Novosti“ potpukovnik Sergej Osjajkin, vođa ruskih „lastavica“. – Već posle nekoliko minuta u Kruševcu vidimo da nam se i ovde mnogo dopada. Kada nastupamo na srpskom nebu nemamo utisak da nismo u Rusiji. Oduševljeni smo prijateljskim, toplim odnosom koji Srbi imaju prema nama.

Osjajkin dodaje da je i velika čast leteti sa srpskim pilotima, čije umeće ocenjuje kao visoko profesionalno i vrhunsko. A sam Osjajkin leti je u grupi „Striži“ od 2005. godine. Njegove kolege veoma su mlade, ali iskustva imaju napretek. Atmosfera u ovom elitnom timu je, iako profesionalna, prava porodična, jer se svi članovi ekipe odlično poznaju. Poverenje je neophodno u rizičnim situacijama i bravurama u avionu.

– Svaki pilot je dugo u grupi, dugo se priprema za let i za nastupe – priča nam potpukovnik. – Iako imaju u proseku oko 30 godina, za sobom nose veliki broj letačkih časova i vremena provedenog u vazduhu. Non-stop smo na treninzima i vežbamo. I same pripreme pred nastup su naporne.

Osjajkinov „saborac“, pukovnik Ruslan Boril, zahvalio se kao i Osjajkin Srbiji na gostoprimstvu, a ministru odbrane Bratislavu Gašiću na pozivu ruskim avijatičarima.

– Pozdravljamo i Srbiju i Kruševac, želimo mir i zdravlje svim stanovnicima ovoga grada – poručuje pukovnik Boril.

Dolazak Rusa u Kruševac čekao se kao sunce od tri sata posle podne. Na kraju, i oblaci su se povukli iznad Lazarevog grada kada su iz dva kombi vozila počeli da izlaze naizmenično ruski i srpski avijatičari u letačkim uniformama, a za njima i domaćini.

– Prilikom poslednje posete premijera Vučića Moskvi sa predsednikom Putinom dogovoreno je da akro-grupa „Striži“ bude gost na nama značajnom jubileju, a to je stogodišnjica od početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda – ističe ministar Bratislav Gašić. – Piloti su sada i gosti Kruševca, jer smo želeli da im se na pravi, domaćinski, kruševački način zahvalimo na boravku u Srbiji i svemu što su pokazali na nebu.

A u privatnom razgovoru sa pilotima, kako saznajemo, ministar je gostima ispričao i kraću istoriju slavnog grada cara Lazara.

– Kruševac je oslobođen 14. oktobra u Drugom svetskom ratu, tada su se rame uz rame borili naši vojnici i Crvena armija, a sa ovog mesta je car Lazar krenuo na Kosovo 1389. godine – ispričao je pilotima ministar Gašić, koji je gostima preneo i pozdrave premijera Aleksandra Vučića, koji je, kako je preneo pilotima, oduševljen njima.

A piloti su, potom, zahvalili ministru na pozivu i rekli da im je čast što su nastupali sa srpskom avijacijom.

– Mi smo radi da nastupimo i ovde – poručio je potpukovnik Sergej Osjajkin.

U ime srpske avijacije, brigadni general Predrag Bandić zahvalio se na pozivu iz Kruševca.

– To što smo leteli krilo uz krilo sa našim kolegama iz Ruske Federacije je na neki način simbolika koja potvrđuje sedamdesetogodišnju spremnost naših armija da se bore zajedno protiv fašizma i neprijatelja – rekao je general Bandić, podsećajući da su nam Rusi prvi pomogli u nevoljama oko elementarnih nepogoda.

STRIŽI

Vazduhoplovni elitni tim „Striži“ je formiran 1991. godine u okviru 234. Gardijskog vazduhoplovnog Proskurovskog puka. Najbolji piloti, kako nam je posvedočio Sergej Osjajkin, biraju se pažljivo, a samo nakon rigorozne selekcije može se na nebo. Njihova baza Kubinka predstavlja najbolju školu za učenje pilotskih veština u Rusiji.

MI SMO JEDNO

Među Kruševljanima koji su se okupili da pozdrave ruske pilote bio je i veliki rusofil Milan Stanković. Ruse je dočekao u stavu mirno sa majicom SSSR.

– Došao sam da ih vidim i da se s njima slikam, nikada nisam bio u Rusiji, to mi je velika želja – kaže za „Novosti“ Kruševljanin. – Volim Ruse jer smo mi jedan narod, bratski.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *