ČLANSTVO U EU: Tek nas čekaju uslovi i ucene

ČLANSTVO U EU: Tek nas čekaju uslovi i ucene

26 januara 2014

Evropska-unijaTokom višegodišnjih pregovora sa Evropskom unijom koji su pred Srbijom, može se dogoditi da Beograd dobije još nekoliko uslova za punopravno članstvo.

Da se niz zahteva, od kojih neki direktno zadiru u unutrašnja pitanja naše države, može uvećavati, potvrđuju i poslednje inicijative za istragu političke pozadine ubistva Zorana Đinđića ili „podsećanja“ iz Zagreba da Srbija mora da plati ratnu odštetu pre ulaska u evropsku porodicu.

Formalno, da bi neka od ovakvih ideja postala zvaničan zahtev, potrebno je da je prihvate sve zemlje članice EU, a da zvaničan dokument prethodno „prođe“ Evropsku komisiju.

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson u petak je potvrdio da je dobio pismo četvoro poslanika Evropskog parlamenta, koje je potpisao i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, sa zahtevom u vezi sa Đinđićem, ali nije želeo da komentariše da li će to postati zvaničan uslov:

„Dobili smo pismo, a generalno odgovaramo na sva koja stignu. Uslovi za ulazak Srbije u EU su jasni i oni su rezultat iskustava dosadašnjeg proširenja EU. Pregovarački okvir je precizan.“

Profesor FPN Predrag Simić kaže za „Novosti“ da je predlog četvoro poslanika EP nešto što se već 11 godina čuje i u Srbiji:

„Siguran sam da ćemo tokom pregovora dobiti još uslova, od kojih će neki možda biti i neprijatni. Pregovori sa EU su pregovori sa 28 članica. Svaka od njih može da iznese neke svoje zahteve. I Slovenija je kočila Hrvatsku, a Francuska svojevremeno Veliku Britaniju.“

Laslo Varga, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije, smatra da je suočavanje sa prošlošću sasvim normalno i dodaje da ne očekuje previše izmena pregovaračkog okvira.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *