CNN и The Washington Post: ЦИА своје шпијунско деловање фокусира на Кину

CNN i The Washington Post: CIA svoje špijunsko delovanje fokusira na Kinu

14 decembra 2021

DVA meseca nakon The Washington Post, još jedan uticajni američki medij – telekanal CNN – objavio je da se CIA fokusira na Kinu.

Naveo je da glavna američka špijunska mreža, nakon više od 20 godina borbe protiv terorizma, redefiniše svoje metode obuke i obrazovanja kako bi se usredsredila na Kinu i Rusiju.CNN se pozvao na bivše američke obaveštajne funkcionere koji su ukauali na važnost vraćanja tradicionalnim „tihim“ aktivnostima neophodnim za prikupljanje obaveštajnih podataka o „teškim zemljama“ i velikim protivnicima.

CNN navodi da će Kina biti špijunirana i u zapadnoj Africi, gde je mnogo uložila u infrastrukturu.

Preorijentacija uključuje školovanje agenata „sa relevantnim znanjima“, zapošljavanje velikog broja onih koji govore „mandarinski jezik“, ulaganje i u specifične tehnologije.

Nova politika pretpotstavlja povratak metodama na kojima je CIA zasnivala obuku svojih mladih kadrova pre antiterorističkih ratova.

Direktor CIA Vilijam Berns nazvao je Kinu „jednim od glavnih prioriteta u njenom delovanju“.

To je potvrdio i Bernsov zamenik Dejvid Koen: „Fokusirani smo na Kinu, iako smo Centralna obaveštajna agencija, a ne obaveštajna agencija za Kinu“.

Komunistička partija Kine je teška meta za CIA, jer je teško prodreti u njene redove putem digitalnih sredstava ili regrutovanja špijuna.

U CIA se priznaje postojanje „problema sa agentima i informatorima“.

Kako navodi The New York Times, Kina je tokom nekoliko godina, počevši od 2010. godine, eliminisala mrežu agenata CIA, ubivši ili poslavši u zatvore više od deset njih.

Isti list navodi da se takva mreža formira godinama.

Posebno naglašava: „A još su sa novim tehologijama su prošla vremena kada je oficir CIA mogao jednostavno da uzme novi pasoš i ode na posao u drugu zemlju pod lažnim imenom“.Uprkos tome, CIA „dodaje gas“ u svom bavljenju Kinom.

Tokom prošle fiskalne godine je u svoje bavljenje Kinom uložila bezmalo 20 odsto više nego poslednjih godina.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivke says:

    Ma pusicete vi mali zuti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *