CNN јавља: Украјинци су на старту контраофанзиве претрпели значајне губитке

CNN javlja: Ukrajinci su na startu kontraofanzive pretrpeli značajne gubitke

9 juna 2023

ORUŽANE snage Ukrajine pretrpele su značajne gubitke u ljudstvu i teškoj vojnoj opremi u proteklih nekoliko dana – objavio je CNN pozivajući se na dva visoka američka zvaničnika.

Proverena antiruska televizija navela je da su se Oružane snage Ukrajine „suočile su se sa jačim otporom ruskih trupa nego što se ranije očekivalo“.Precizirala je da jedan od dva izvora gubitke ukrajinske vojske, uključujući američke oklopne transportere MRAP, opisuje kao „značajne“.

„Ruske snage su naoružane protivtenkovskim projektilima, granatama i minobacačem i pružile su žestok otpor. Ukopane su u slojevitu odbranu, koja ima i više nivoa dubine i okružena je minskim poljima koja su nanela veliku štetu Ukrajini“.

Oba izvora CNN napominju da gubitak ljudstva i tehnike navodno neće uticati na dalji plan ukrajinske kontraofanzive.

Navodno su američki i zapadni zvaničnici i očekivali da Kijevu uspesi neće doći brzo i da će kontraofanziva biti rizična i za ukrajinske vojnike i za njihovo naoružanje, uključujući zapadno.

Jednako antiruski The Washington Post objavio je da je Ukrajina krenula u kontraofanzivu:

„Oružane snage Ukrajine pojačale su napade na jugoistoku. Dugo očekivana kontraofanziva ukrajinske vojske je počela. U napadima učestvuju specijalne jedinice koje su naoružane zapadnim oružjem i obučene po metodologiji NATO“.

Američki televizijski kanal AVS javio je, pozivajući se na zvaničnika bliskog ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, da je ukrajinska kontraofanziva „u aktivnoj fazi“.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *