CNN: Наредних месеци се прекида рат у Украјини?

CNN: Narednih meseci se prekida rat u Ukrajini?

12 aprila 2023

Tajni dokumenti Pentagona koji su „procurili“ na društvene mreže pokazuju pesimistički američki pogled na ratno stanje u Ukrajini, ukazuju na ukrajinske probleme sa naoružanjem i protivvazdušnom odbranom i predviđaju da će u narednim mesecima doći do zastoja u ratu, prenosi CNN.

Dokumenti, koji izgleda da datiraju iz februara i marta, detaljno govore o vojnim nedostacima Ukrajine, dok se Kijev priprema za prolećnu kontraofanzivu.Nekoliko poverljivih dokumenata upozorava da će ukrajinska protivvazdušna odbrana srednjeg dometa za zaštitu trupa na liniji fronta biti „potpuno iscrpljena do 23. maja“, sugerišući da bi Rusija uskoro mogla da ima vazdušnu nadmoć i da bi Ukrajina mogla da izgubi sposobnost prikupljanja kopnenih snaga u kontraofanzivi.

Dokumenti takođe ističu probleme sa ruskom vojnom ofanzivom, predviđajući da će rezultat biti zastoj između dve strane u doglednoj budućnosti.

„Žestoka ruska kampanja iscrpljivanja u regionu Donbasa verovatno ide u ćorsokak, osujećujući cilj Moskve da ove godine zauzme ceo region“, navodi se u jednom od poverljivih dokumenata.

Zvaničnici upoznati sa situacijom rekli su za CNN da se čini da su dokumenti deo dnevnog obaveštajnog brifinga pripremljenog za visoke lidere Pentagona, uključujući generala Združenog generalštaba Marka Milija.

Dokumenti otkrivaju da su američke obaveštajne službe navodno upozorile u februaru da Ukrajina možda neće moći da prikupi dovoljno trupa i naoružanja za planiranu prolećnu kontraofanzivu i da bi mogla biti „mnogo manja“ od ciljeva Kijeva da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela, piše „Gardijan“.

U dokumentu, označenom kao „strogo poverljivo“, na koji se poziva „Vašington post“, navodi se da se Kijev sučava sa značajnim „nedostacima stvaranja snaga i održavanja“ i da će stoga verovatno ostvariti samo „skromne teritorijalne dobitke“. Dokument je snimak situacije sa početka februara i nejasno je koliko je Ukrajina, uz podršku država članica NATO-a, uspela da nadoknadi nedostatke od tada. Drugi dokument od 23. februara, u koji je „Gardijan“ imao uvid, opisuje napredak izgradnje 12 „borbeno verodostojnih“ novih brigada za vođenje kontraofanzive, opremljenih sa 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih tipova.

Tri brigade trebalo je da formiraju sami Ukrajinci, dok je preostalih devet trebalo da bude formirano uz pomoć SAD, saveznika i partnera. Planirane brigade bile su daleko od spremnosti u vreme izrade dokumenata, a pet je tek trebalo da započne obuku. Šest brigada je imalo polovinu ili manje opreme koja im je bila potrebna.

(Alo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *