CNN: Путин је победио Обаму у УН

CNN: Putin je pobedio Obamu u UN

29 septembra 2015

630 Obama Putin 45Američki mediji mahom konstatuju da je ruski predsednik Vladimir Putin ostavio bolji utisak od predsednika SAD Baraka Obame u Ujedinjenim nacijama.

CNN u tekstu pod naslovom „Da li je Putin upravo zasenio Obamu“ piše da je prvo Putinovo pojavljivanje u Njujorku posle decenije bacilo Obamu u defanzivu.

„Putin je predložio pobunu protiv globalne dominacije SAD i pokazao nameru da želi da od SAD preuzme kontrolu nad koalicijom koja se bori protiv Islamske države“, piše CNN.

Pročitajte još:

ŽESTOK GOVOR KINESKOG PREDSEDNIKA: Prestanite da maltretirate male, slabe i siromašne!

GOVOR PUTINA U UN: Ovo što čini Zapad i NATO više ne može da se trpi!

Kako ističe novinar američke mreže, Putin nije bio jedini državnik koji je „izazvao SAD“ na godišnjem sastanku u UN, mestu koje američki predsednici obično koriste da vode glavnu reč.

„Govori predsednika Kine Sija Đinpinga i iranskog predsednika Hasana Rohanija na 70. godišnjici UN su naterali Obamu ne samo da brani zaostavštinu svoje spoljne politike, koju već napadaju republikanci u SAD, već i da brani čitav koncept svetskog poretka, koji je baziran na 70 godina dugoj nadmoći SAD“, piše CNN.

Ističe se da su i obraćanja predsednika Kube Raula Kastra i predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija podvukla multipolarne izazove sa kojima se suočava pozicija moći SAD.

„Obama je ponudio čvrsta opravdanja svoje politike… ali je izgledao kao da je u defanzivi u odnosu na tvrdnje kritičara da su njegovi potezi ojačali protivnike SAD“, piše CNN.

Kako se navodi, „najčvršći“ izazivač bio je Putin, koji je pokušao da pronađe rupe u američkoj politici u Ukrajini i Siriji, gde veruje da će Obama morati da popusti.

„Putinova poruka u UN je bila jednostavna. Intervencije SAD i njihov unilaterlaizam su proizveli suprotan efekat na Bliskom istoku i vreme je za nešto novo“, piše CNN.

Putin je u oštrom govoru upitao Zapad, a pre svega SAD da li su lideri „svesni šta su učinili“, zatim su on i Obama jasno iskazali suprotne stavove o situaciji u Siriji, da bi iza zatvorenih vrata proveli više od sat i po vremena.

KOMENTARI2 komentara

  1. Masturbadurijanac Arturijanac iz svemira says:

    Rasturio je nigerčića.

  2. pravda says:

    Gosp.putin je Car,a Obama OVAN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *