ЦНН: Русија може само да се нада да је преузела Блиски исток

CNN: Rusija može samo da se nada da je preuzela Bliski istok

30 oktobra 2017

Oni koji smatraju da je Bliski istok krenuo putem približavanja sa Rusijom duboko se zavaravaju budući da su te zemlje i dalje mnogo više zainteresovane za SAD, pa merkanje sa Rusijom predstavlja samo pokušavaj da se pronađu novi partneri kako zavisnost od Amerike ne bi bila apsolutna, piše CNN.

Kako navodi autorka članka Džejmi Tarabej, odluka bivšeg predsednika SAD Baraka Obame da sa Iranom potpiše nuklearni sporazum, kao i preorijentacija na Aziju samo je dodatno zabrinula već dugoročne saveznike SAD na Bliskom istoku.

– Već nekoliko godina zemlje Persijskog zaliva smatraju da su SAD zanemarile Bliski istok, te da ne ispunjavaju svoje obaveze kada je reč o očuvanju bezbednosti regiona koje je Vašington preuzeo na sebe nakon oslobođenja Kuvajta od iračkih osvajača – citira ona stručnjaka iz centra „Čatam haus“ Džejn Kininomnt.

Kako je rekla, sve te bliskoistočne zemlje sarađuju sa Rusijom kako bi se zaštitile, a tome svedoči i nedavna poseta saudijskog kralja Salmana Moskvi.

– Ne mislim da su Saudijci pogazili svoju lojalnost Americi, već su shvatili da im novo savezništvo nije na odmet – istakla je Tarabejova.

Jedino što bi zaista moglo da se dogodi jeste da ruski predsednik Vladimir Putin ostvari bolje odnose sa liderima Turske, Irana i drugih zemalja regiona nego lider SAD Donald Tramp, ocenjuje ona.

– Poražavajuće je to što je Rusija uspela da postane važan igrač na Bliskom istoku i to pružajući podršku brutalnom diktatoru protiv koga se bori veći deo regiona – zaključuje autorka.

KOMENTARI5 komentara

 1. simo says:

  Ko kontrolise Aziju, vlada Svetom,a to je Sveta Rusija. SAD imperija zla u zadnjim trzajima pokusava da spasi sto se spasiti moze,ali tu vise nema spasa, i to moze dovesti do velikog rata...

 2. zlatko says:

  Buncanje kao u nekom ropcu.

 3. Velika Metla says:

  Rusiji ne treba Bliski Istok,ni mrvu jednu jedinu,jer Rusija ima dovoljno i nafte,i gasa,i pitke vode! Rusiju zanima samo to da pomogne onim narodima koji žele slobodu,i koji pozovu Rusiju da im pomogne da se oslobode zapadne pljačke prirodnih resursa tih država i naroda!Rusija se nepozvana ne meša u unutrašnje stvari drugih država,za razliku od zločinačkog i pljačkaškog zapada!

 4. Zorica_Ts says:

  Ne razumem ovu vrstu novinara. Napišu članak koga bi se normalan čovek stideo do kraja života!? Podrška brutalnom dikatoru protiv koga se bori ceo region... ako se priča o Erdoganu, on je do jučerašnji saveznik SAD i EU, za kojim i dalje trče, ali im je Erdogan okrenuo leđa, shvativši da lažima nema kraja. Nego šta ćemo sa državama poput UAE, Saudijske arabije ... kada već pričamo o diktatorima, ljudskim pravima i... Kako u svetlu ovog teksta tumačiti podršku terorističkim grupacijama, koji su daleko veće zlo od diktatora? Novinarka BBC-a je dozvolila sebi neobaveštenost koja se ne sme tolerisati u novinarstvu, manje više ni u jednoj profesiji danas.

 5. Gaga says:

  Nije mi jasno jel ovaj koji je ovo pisao ili pisala jesu jeli bunike! Zanima me kako ce to Sirija Egipat,Libija Alzir jemen i drugi da vole Amerikance!Ovaj novinar je izgleda sadista i misli da su ove zemlje mazohisti? Totalno sizofreni tekst!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *