CNN – Titovi spomenici među najružnijima na svetu

CNN – Titovi spomenici među najružnijima na svetu

25 januara 2014

4007094552e3d380d1a31310982813_640x480Američka TV mreža CNN objavila je na svom internet portalu listu „najružnijih spomenika na svetu“, među kojima su se našli i spomenici u bivšoj Jugoslaviji iz ere Josipa Broza Tita.

„Spomenici koje je naručio bivši jugoslovenski diktator Josip Broz Tito šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, da bi obeležio mesta bitaka iz Drugog svetskog rata, jesu brutalne betonske skulpture koje su opstale i na udaljenim lokacijama širom bivše države“, tvrdi CNN.

Kako navodi američka mreža, Titovi spomenici „liče na porušene sovjetske stambene blokove zaglavljene na poljani“, ali, „ako ništa drugo, označavaju odlazak ratnih memorijala jahača na konjima, sa kitnjastim šeširima“.

Na listi „najružnijih spomenika na svetu“ je i beloruski Spomenik hrabrosti – predimenzionirani u stenu uklesani lik „ljutog Belorusa“ – simbol heroja Drugog svetskog rata kod Brestovske tvrđave.

Londonski „Razgovor sa Oskarom Vajldom“, navodi CNN, spomenik je koji izgleda kao mrtvački kovčeg iz kojeg se pojavljuje istopljeni pisac.

„Vajld bi verovatno imao nešto dovitljivo da kaže o ovom spomeniku čija je izgradnja bila dobra namera, ali grozno izvedena… kada se povrati od šoka“, navodi CNN.

Na listi je i ogromni bronzani Spomenik afričkom preporodu u Dakaru, u Senegalu, koji je viši od njujorškog Kipa slobode i čija je cena izgradnje izazivala lokalne proteste.

Visoko mesto zauzimaju i „popravljeni“ Stounhendž u državi Vašington, u kojoj je autor napravio „novi“, „obnovljeni“ Stounhendž, kao i skulptura Martina Lutera Kinga u Toledu, u američkoj državi Ohajo, na kojoj borac za prava crnaca izgleda „kao da mu je neko više puta odrubio glavu“.

Spomenik osnivačima partije u Pjongjangu, Severna Koreja, „plasirao“ se na listu takođe predimenzioniranošću – pošto ga čine tri ogromne betonske ruke koje drže (ogromni betonski) srp, čekić i pero.

Memorijal žrtvama 11. septembra u Nju Džersiju i memorijal papi Jovanu Pavlu drugom u Rimu takođe su na listi, a kritičari kažu da je izgled spomenika papi „greh“, jer u ovom „umetničkom prikazu“ liči na Benita Musolinija – iako su ga zbog toga u međuvremenu (bezuspešno) sređivali.

„Spomenik neutralnosti“ u glavnom gradu Turkmenistana, Ašhabatu izgrađen je u čast pokojnog lidera Saparmurata Nijazova. Bio je smešten u centar grada i visok 70 metara, pozlaćen je i okretao se ka suncu.

Posle smrti „oca svih Turkmena“, Turkmenbašija – kako je sebe prozvao Nijazov – spomenik je premešten u predgrađe, više se ne okreće, ali je viši za 18 metara.

Poslednji na listi, iako ne najmanje ružan, jeste spomenik Majklu Džeksonu u Londonu, koji je bogataš Mohamed el Fajed postavio na fudbalskom igralištu Fulama, u čast svog prijatelja.

Kada je Fajed prodao klub, statua koja izgleda kao parodija na brojne plastične operacije „kralja popa“ je premeštena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *