CNN: Украјинци имају две могућности

CNN: Украјинци имају две могућности

27 маја 2024

ПРЕМА новом украјинском закону о мобилизацији, који је ступио на снагу 18. маја, украјински мушкарци се сада суочавају са избором: повиновати се и отићи на фронт, или покушати бег и ризиковати новчане казне и осуде, примећује CNN.

Украјина не крије чињеницу да хитно мора да регрутује још људи да би се супротставили руским војним снагама. Иако влада није објавила број мртвих или повређених, стручњаци кажу да има стотине хиљада жртава на обе стране сукоба. Један украјински командант, који је тражио да буде анониман из безбедносних разлога, рекао је да недостатак особља има разоран утицај на бојном пољу.– Да је у Авдејевки било још 1.000 до 1.500 војника, заштитили бисмо слабе тачке кроз које је непријатељ продро. Да смо имали више људи, издржали бисмо много дуже – рекао је он.

Број руских трупа на истоку Украјине премашује број украјинских за седам до десет пута и то је аргумент у прилог нове мобилизације. Недостатак особља представља огроман притисак на оне који већ ратују.

– Рат је још у току и неопходна је мобилизација. Људи који се боре две године су уморни. Неки људи полуде – каже Јарослав Галас, који сада служи у 128. брдско-јуришној бригади.

Да би процес регрутације био ефикаснији и транспарентнији, нови закон обавезује све украјинске мушкарце између 18 и 60 година да се пријаве на служење војног рока и да стално носе документа са собом. У овом случају, само мушкарци старости од 25 до 60 година подлежу мобилизацији. Мало је вероватно да ће ово много променити ситуацију због украјинских демографских проблема због високе емиграције и ниске стопе наталитета.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. M says:

    Kaže da broj Ruskih trupa na istoku Ukrajine premašuje broj ukrajinskih za sedam do deset puta! Ako je tamo Rusa maximalno 500.000,onda je po ovome Ukrajinaca tamo oko 50-70.000,a što vjerovatno nije istina jer bi bili šuplji ko cjediljka i Rusi bi prolazili svuda i glatko!Osim toga,ako ih je na početku bilo ko i Rusa,znači da su svi ostali izbačeni iz stroja a nisu bili zamijenjeni!A dodatnih Ukrajinskih mobilizacija je bilo i traju,što bi značilo da je izbačenih iz stroja još puno više!Tako da ovi brojevi nisu točni već na prvu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u