ЧОМСКИ: Америка је водећи терориста, либерали живе у илузији

ČOMSKI: Amerika je vodeći terorista, liberali žive u iluziji

26 januara 2021

Američki liberali žive u svetu iluzija, u kojem se vodeći pokretač međunarodnog terorizma, američka vlada, doživljava kao benigna sila, rekao je Noam Čomski. On je liberale uporedio sa pristalicama doskorašnjem američkog predsednika Donalda Trampa koji ne priznaju pobedu Džoa Bajdena na novembarskim izborima.

„Kao što ne možete naterati republikance da priznaju da su izbori izgubljeni, ne možete ni liberalne američke intelektualce da priznaju da su Sjedinjene Države vodeća teroristička država“, izjavio je Čomski za RT.Činjenica je da su tokom čitave svoje istorije SAD vodile agresivni rat protiv nekoga, rekao je Čomski.

Takozvani „rat protiv terorizma“, koji je Ronald Regan postavio kao centralni deo svoje spoljne politike, bavio se ustvari otporom američkom terorizmu u Centralnoj Americi i Južnoj Africi, dodao je. SAD su Nelsona Mandelu smatrale teroristom sve do 2008. godine, a Međunarodni sud pravde presudio je da je američki tajni rat protiv Nikaragve kršenje međunarodnog prava.

„Ono što je Reganova administracija radila bio je vrhunac terorizma prema našim definicijama. Ali, Njujork tajms je objavio uvodnik u kojem se navodi da možemo odbaciti presudu suda jer je to neprijateljski sud. Zašto je to neprijateljski sud? Jer je osudio SAD“, rekao je Čomski.

Još jedna žrtva SAD-a je Kuba, koja je pretrpela višedecenijsku blokadu i kontinuiranu američku kampanju s ciljem da podrije vladu i izazove pobunu. U SAD se te akcije percipiraju kao glupe zavere CIA-e.

„To je bio ozbiljan teroristički rat koji je skoro doveo do uništenja sveta“, istakao je Čomski.

Neuspeh liberalnih intelektualaca da sagledaju američku politiku onakvom kakva jeste nije nešto što je ostalo u istoriji ili van granica te zemlje. Na primer, pobuna u američkom Kongresu 6. januara nije bila neka sluđena rulja Trampovih pristalica koja je došla niotkuda i bila poražena kako bi se dokazala slavna američka demokratija.

„Postoje zaista ozbiljne bolesti o kojima se ne razgovara – dvostranačje, iako su republikanci nestali iz tog spektra“, rekao je on.

A taj neuspeh nanosi stvarnu štetu milionima Amerikanaca. Ideje Bernija Sandersa, političara koji bi se lako mogao smatrati desnim centrom u zemlji poput Nemačke, prikazane su kao previše radikalne za SAD tokom predsedničke kampanje.

„Ono na šta on poziva, univerzalnu zdravstvenu zaštitu, besplatno visoko obrazovanje, konzervativne stranke u Evropi samo uzimaju zdravo za gotovo“, rekao je Čomski.

„Ovo je takva uvreda za američki narod da kažete – toliko ste zaostali da ne možete imati ono što ima Meksiko, Francuska, Brazil“, naglasio je on.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Neosporna je inteligencija ovog vrhunskog svetskog mislioca Noama Čomskog. Zato se čudimo i pitamo, šta mu je to trebalo da se upušta u krađu Srpskog jezika. Srbi su jedan mali narod, i jezik mu je mali, čak mu je i pismo nepopularna ćirilica. I šta je to trebalo kradovu Čomskom? ……….Trebalo je, trebalo. Da ga pokloni srpskom otpadu, koji je napustio srpski korpus. Taj otpad je znao da priča samo maternji srpski jezik, i gle nesreće, kako da priča jezikom koji mu je odvratan? Čomski se dosetio, pa je zajedno sa Ivanom Klajnom, akademikom ANUS (masonska Akademija Nauke i Umetnosti Srbije), rešio za početak da Srpskom jeziku promeni ime. Da ga nazove Zajednički jezik. Tako ono „srpski“ nije više paralo uši.

  2. I Love persida says:

    Ma jeste, i to od početka, i ne samo to nego je i genocidna, istrebila je indijance severne amerike, oduzela im teritoriju, zlatna groznica, ubijanje i vođenje u ropstvo su njeni epiteti od početka jer je u poslušnosti Knezu Tame.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *