ЧОМСКИ: Америка је водећи терориста, либерали живе у илузији

ЧОМСКИ: Америка је водећи терориста, либерали живе у илузији

26 јануара 2021

Амерички либерали живе у свету илузија, у којем се водећи покретач међународног тероризма, америчка влада, доживљава као бенигна сила, рекао је Ноам Чомски. Он је либерале упоредио са присталицама доскорашњем америчког председника Доналда Трампа који не признају победу Џоа Бајдена на новембарским изборима.

„Као што не можете натерати републиканце да признају да су избори изгубљени, не можете ни либералне америчке интелектуалце да признају да су Сједињене Државе водећа терористичка држава“, изјавио је Чомски за РТ.Чињеница је да су током читаве своје историје САД водиле агресивни рат против некога, рекао је Чомски.

Такозвани „рат против тероризма“, који је Роналд Реган поставио као централни део своје спољне политике, бавио се уствари отпором америчком тероризму у Централној Америци и Јужној Африци, додао је. САД су Нелсона Манделу сматрале терористом све до 2008. године, а Међународни суд правде пресудио је да је амерички тајни рат против Никарагве кршење међународног права.

„Оно што је Реганова администрација радила био је врхунац тероризма према нашим дефиницијама. Али, Њујорк тајмс је објавио уводник у којем се наводи да можемо одбацити пресуду суда јер је то непријатељски суд. Зашто је то непријатељски суд? Јер је осудио САД“, рекао је Чомски.

Још једна жртва САД-а је Куба, која је претрпела вишедеценијску блокаду и континуирану америчку кампању с циљем да подрије владу и изазове побуну. У САД се те акције перципирају као глупе завере ЦИА-е.

„То је био озбиљан терористички рат који је скоро довео до уништења света“, истакао је Чомски.

Неуспех либералних интелектуалаца да сагледају америчку политику онаквом каква јесте није нешто што је остало у историји или ван граница те земље. На пример, побуна у америчком Конгресу 6. јануара није била нека слуђена руља Трампових присталица која је дошла ниоткуда и била поражена како би се доказала славна америчка демократија.

„Постоје заиста озбиљне болести о којима се не разговара – двостраначје, иако су републиканци нестали из тог спектра“, рекао је он.

А тај неуспех наноси стварну штету милионима Американаца. Идеје Бернија Сандерса, политичара који би се лако могао сматрати десним центром у земљи попут Немачке, приказане су као превише радикалне за САД током председничке кампање.

„Оно на шта он позива, универзалну здравствену заштиту, бесплатно високо образовање, конзервативне странке у Европи само узимају здраво за готово“, рекао је Чомски.

„Ово је таква увреда за амерички народ да кажете – толико сте заостали да не можете имати оно што има Мексико, Француска, Бразил“, нагласио је он.

KOMENTARI2 коментара

  1. Косовац says:

    Неоспорна је интелигенција овог врхунског светског мислиоца Ноама Чомског. Зато се чудимо и питамо, шта му је то требало да се упушта у крађу Српског језика. Срби су један мали народ, и језик му је мали, чак му је и писмо непопуларна ћирилица. И шта је то требало крадову Чомском? ……….Требало је, требало. Да га поклони српском отпаду, који је напустио српски корпус. Тај отпад је знао да прича само матерњи српски језик, и гле несреће, како да прича језиком који му је одвратан? Чомски се досетио, па је заједно са Иваном Клајном, академиком АНУС (масонска Академија Науке и Уметности Србије), решио за почетак да Српском језику промени име. Да га назове Заједнички језик. Тако оно „српски“ није више парало уши.

  2. I Love persida says:

    Ma jeste, i to od početka, i ne samo to nego je i genocidna, istrebila je indijance severne amerike, oduzela im teritoriju, zlatna groznica, ubijanje i vođenje u ropstvo su njeni epiteti od početka jer je u poslušnosti Knezu Tame.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u