ЧОМСКИ: Хрвати, Срби, Бошњаци, Црногорци говоре истим језиком

ČOMSKI: Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Crnogorci govore istim jezikom

27 marta 2018

Američki lingvista i filozof, Noam Čomski, potpisao je Deklaraciju o zajedničkom jeziku, koju su prošle godine sastavili lingvisti i eksperti za jezik iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Više od 200 stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih nauka potpisalo je 28. marta prošle godine Deklaraciju o zajedničkom jeziku, pošto je održana serija regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Čomski, koji je jedan od najistaknutijih društveno angažovanih autora današnjice, na pitanje N1 tv, ima li nešto što bi dodao Deklaraciji, odgovorio je da nema ništa interesantno što bi dodao onome što je već napisano.

U Deklaraciji se konstatuje da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Crnogorci govore zajedničkim policentričnim standardnim jezikom.

„Takođe i da je jezička politika naglašavanja razlika dovela do niza negativnih pojava u kojima se jezično izražavanje nameće kao kriterijum nacionalne pripadnosti i sredstvo iskazivanja političke lojalnosti“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, potpisnici Deklaracije navode da se jezik i narod ne moraju podudarati, da svaki nacionalni kolektiv može svoju varijantu samostalno normirati i da su one međusobno ravnopravne.

Takođe, pozivaju na prestanak razdvajanja dece po nacionalnoj osnovi u školama u ime toga što navodno govore drugim jezikom, a potpisnici se u Deklaraciji zalažu za slobodu jezičnog izražavanja svakog pojedinca.

Deklaracija je, kako se navodi, srušila poslednji tabu i pružila javnosti lingvistički utemeljeno objašnjenje da se radi o zajedničkom jeziku.

Čomski je, kako je saopšteno, Deklaraciju o zajedničkom jeziku potpisao na poziv lingvistkinje Snježane Kordić, kojoj je istoga dana odgovorio da svojim potpisom podržava tekst Deklaracije.

Deklaraciju su između ostalih potpisali Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina i Boris Buden.

Potpisnici su i Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

KOMENTARI7 komentara

 1. Gojko says:

  To bez njega nebi znali....

 2. zlatko says:

  Hahahaha!!! Potpisali Mirjana Karanović, Teofil Pančić, Borka Pavićević, Biljana Srbljanović, Rade Šerbedžija... sve sami stručnjaci za srpski jezik! Hahahaha! Neće srbisti da im učestvuju u ovoj novoj svinjariji. Njima je i starih dosta za čitav život. Ova kordićeva (nemački doktorant) diktira tempo i naziva taj "zajednički jezik" hrvatsko-srpskim ili tako nekako. Još jednom da nas... na istu foru! Mak' se tamo, marvo, napravi mesta ljudima!

 3. Goran Matić says:

  Tačno, svi govore SRPSKIM jezikom, sa manje ili više uspeha...

 4. Pikt says:

  Hiljadugodišnje cepanje Srbskog bića, naroda i teritorije dovelo je do stvaranja nacija AntiSrba od porobljenog i premodelovanog Srbskog naroda.Nametana nova vera, novi nazivi, "izmišljan" novi jezik...Zato nije čudno da su "komšijske" tzv. nacije najkrvaviji besni protivnici i koljači Srba kroz istoriju a maternji jezik , koji od majke saznaju je -isti.

 5. Taipova Češma says:

  Iz priloženog spiska potpisnika može se izvući zaključak da se radi o nečemu što NIJE dobro za srBski narod jer su svi navedeni potpisnici srBomrsci i ološ koji se prodaje /kurve i prostitutke. Srbi govore i pišu srBskim jezikom a za ostale - neka sami odluče.

 6. Mali Vuk says:

  DA; A TAJ JEZIK JE SRBSKI, SRBSKI I SAMO SRBSKI !!!

 7. Trifun says:

  A kako se zove taj jezik? ZAJEDNICKI ILI SRPSKI? Bez jasne poruke da se taj jezik zove SRPSKI nema nikakve sanse da ta incijativa zazivi. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *