Čomski uticao na Hokinga da bojkotuje Izrael

Čomski uticao na Hokinga da bojkotuje Izrael

12 maja 2013

chomsky israelČuveni američki profesor, koji otvoreno kritikuje Izrael, Noam Čomski, bio je među 20 akademika koji su savetovali britanskog teoretskog fizičara Stivena Hokinga da bojkotuje Predsedničku konferenciju u Izraelu, zakazanu za jun pod pokroviteljstvom izraelskog predsednika Šimona Peresa.

Čomski se pridružio britanskim akademicima, koji su rekli Hawkingu da su iznenađeni i duboko razočarani da je prihvatio poziv da govori na tom skupu, objavio je britanski Guardian, kako prenose izraelski mediji.

Džonatan Rozenhed, predsedavajući Britanskog komiteta za univerzitete Palestine, uverio je Čomskog da i on podrži pismo Hokingu u kome se navodi na bojkot.

Kamufliranje opresije

Izrael sistematski diskriminira Palestince koji čine 20 procenata njegove populacije na način koji bi bio nelegalan u Britaniji, odnos prema narodu u Gazi graniči se sa kolektivnim kažnjavanjem, izgradnja jevrejskih naselja krši Ženevsku konvenciju i Izrael postavlja mnogobrojne prepreke na putevima, kao fizičke, finansijske i pravne prepreke visokom obrazovanju i za svoje palestinske građane i one pod okupacijom, navodi se u pismu, kako prenosi Guardian.

Izrael ima naziv za promociju svog kulturnog i naučnog stava: brend Izrael. To je namerna politika kamufliranja opresivnih akata pod kulturnom glazurom.

Hawking je informisao organizatore konferencije u srijedu da neće učestvovati u znak podrške akademskom bojkotu Izraela.

Netanjahu kritikuje

On je napisao da je primio mnogobrojne e-mail poruke od palestinskih akademika i da su oni jednoglasni da bi trebalo da poštuje bojkot i da se imajući to u vidu mora povući sa konferencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je Hokinga zbog takve odluke savetujući mu da bi trebalo da prouči činjenice, da istraži istinu i da izvuče neophodne zaključke da je Izrael ostrvo umerenosti i želje za mir.

Očekuje se da će na konferenciji biti oko 5.000 učesnika, među njima lideri najvećih tehnoloških kompanija, međunarodno priznatih akademika dobitnika Nobelove nagrade, čuvenih umetnika, nekadašnjih i sadašnjih šefova država uključujući Bila Klintona koji će dobiti predsedničku medalju za izuzetnost na skupu.

Očekuje se dolazak i Mihaila Gorbačova, Tonija Blera i princa Alberta od Monaka.

(6yka.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *