ЧОМСКИ: Утврђено је, Руси се нису мешали у америчке изборе али ЕВО КО ЈЕСТЕ

ČOMSKI: Utvrđeno je, Rusi se nisu mešali u američke izbore ali EVO KO JESTE

2 avgusta 2018

Iako se više od godinu i po dana širom Amerike traga za bilo kakvim naznakama „ruskog mešanja u unutrašnja pitanja SAD“, konkretnih rezultata još uvek nema, ali realnih dokaza da su se druge određene zemlje mešale i te kako ima.Naime, svetski poznati i priznati američki filozof i publicista, profesor lingvistike Masačusetskog tehnološkog instituta Noam Čomski optužio je američke medije da previše pažnje posvećuju ruskom mešanju u američke izbore, iako niko i ne obraća pažnju da to čini upravo Izrael.

„Pre svega, ako vas već interesuje strano mešanje u naše izbore, pa čak i da su Rusi u tome učestvovali, to ni na koji način ne može da se meri sa mešanjem koje Izrael čini, i to poprilično javno“, rekao je.

Kao primer Čomski navodi ne samo uticaj izraelskih lobista na američke vlasti, budući da su upravo njihovi lobisti jači od bilo kojih drugih, već i na pritisak koji vrše direktno izraelske vlasti.

„Kada je izraelski premijer Benjamin Netanijahu 2015. godine doleteo u Vašington, on ne samo da je mimoišao tadašnjeg predsednika Baraka Obamu, već je i bez njegove dozvole govorio pred Kongresom o tome kako nuklearni sporazum sa Iranom nije dobar. To znači da je lider jedne države javno agitovao svoje ciljeve“, istakao je Čomski.

Američki filozof upitao je i da li je ruski lider Vladimir Putin ikada dolazio da se obrati Kongresu pokušavajući da preokrene politički kurs Amerike.

KOMENTARI4 komentara

 1. Milica says:

  Istraga o navodnom ruskom mešanju u američke izbore traje godinu i po dana, kao i o navodnim vezama američkog predsednika sa ruskim vlastima. Kako god to nazvali "lov na veštice" ili "puzajući državni udar" takvim pritiscima sasvim sigurno vrši se promena ključnih tačaka Trampove unutrašnje i spoljne politike. Čak je i sam Tramp jednom prilikom izjavio da zbog toga politički isplativije mu je da još više zaoštri odnose prema Rusiji, a ne da vrši ranije najavljivano popravljanje odnosa sa Rusijom. Ukupne posledice svega toga su da Amerika i ceo Zapad koga ona predvodi sada je na veoma sličnom kursu kao V. Britanija nekad kada je otpočinjala ratove u Evropi ili kao Nemačka 30-tih godina pred drugi svetski rat. Novi plan Barbarosa bar u punoj snazi po svoj prilici još malo će da sačeka, ali ipak organizacijom Evromajdana u Kijevu i mešanjem u njihove izbore stvorili su nestabilnosti u zemlji te i ratne sukobe na istoku Ukrajine. Čak postoji američko vojno prisustvo na liniji razgraničenja. Sve to je nekako slično najjužnijem klinu napada iz operacije Barbarosa na nekadašnji SSSR koji je pokrenut preko Ukrajine. Neverovatno ali ispada da je Hitler bio pošteniji od današnjih velikih osvajača jer on je za svoj rat žrtvovao i veliki broj svojih Nemaca, a ovi danas žrtvovaće ponajviše tudje narode Ukrajince, Krimske Tatare i Gruzine, a zatim Estonce, Hrvate i druge bedno ponizne istočne Evropljane. Da bi uopšte preživela američkoj kapitalističkoj imperiji treba rat i dalje širenje globalne dominacije. Izgleda da im je ipak mnogo da direktno napadnu Rusiju zbog njenog novog naoružanja, ali napašće je indirektno odabirajući Iran kao cilj. Time američki predsednik politički donekle zadovoljava kod onih koji ga kod kuće najviše pritiskaju, a u Americi veoma uticajna cionistička struja takodje biće zadovoljna. Kako je cela Demokratska stranka i sam Obama veliki politički protivnik Trampa možda Tramp računa da ukidanjem Obaminog nuklearnog sporazuma sa Iranom konačno će pobediti u unutrašnjem političkom ratu u SAD. Šta će time dobiti Bliski istok i Evropa koja mu je dosta blizu to zlo ćemo tek videti. Da bi Americi bilo bolje mora skoro celom svetu biti gore.

  • goran says:

   Cim vidim poveliki esej, pomislim da je Miras postao Milica.

   • Milica says:

    Trampa ne mogu da definišem! Zato je tekst duži. Da li su njegova predizborna obećanja bila samo način da dobije glasove ili je ipak želeo nešto od obećanog i da postigne??? Sada mi se čini da je ovo drugo moguće, ali bilo je perioda kada tako ni slučajno ne mislim. Ceo američki sistem je težak složen i još posebno "dubok", zato predsednik države ne igra bitnu ulogu. Džona Kenedija, kog su ubili, daleko više su ga poštovali, a danas Amerika se baš mnogo srozala sa hajkom na predsednika države. Vidim samo rulju ovakvu ili onakvu, a svetionika nema. Koliko Amerikanaca će pročitati i uvažiti ovo što je Čomski ispravno primetio?

 2. goran says:

  Bravo Comski, rekao si istinu, ali kome je ona potrebna, ljudi vise nista ne vide, pa ni to da se politika Amerike odlucuje u Izraelu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *