ЧОМСКИ: Зашто Америка подржава Израел?

ČOMSKI: Zašto Amerika podržava Izrael?

28 oktobra 2023

Jedan od najvećih intelektualaca današnjice Noam Čomski izjavio je pre nekoliko godina da razloge američke podrške Izraelu treba tražiti u hrišćanskom cionizmu, kao i u geostrateškoj proceni SAD da je Izrael potencijalno uporište Amerike u regionu.

„Treba zapamtiti jednu stvar: hrišćanski cionizam je veoma moćna sila, mnogo starija od jevrejskog cionizma. Hrišćanski cionizam je bio naročito snažan u Engleskoj, među britanskom elitom“, navodi.Hrišćanski cionizam je, prema njegovim rečima, doveo i do Balfurove deklaracije i jevrejske kolonizacije Izraela.

„Isto je u SAD. Vudro Vilson je bio posvećen hrišćanin koji je čitao Bibliju svaki dan. Kao i Hari Truman. Jedan od vodećih zvaničnika u Ruzveltovoj administraciji Harold Ajks jednom je opisao povratak Jevreja u Palestinu kao najveći događaj u istoriji. To je ispunjenje biblijske pouke. To su duboko religiozne zemlje u kojima se takozvane biblijske zapovesti shvataju prilično bukvalno“, ocenjuje američki intelektualac.

Dodaje da je u pitanju poslednja faza evropske kolonizacije, te da su zemlje koje najsnažnije podržavaju Izrael SAD, Australija i Kanada.

„To su društva kolonijalnih doseljenika u koja su oni u suštini ušli eliminišući domorodačku populaciju – takođe vođeni religijskim principima. Veoma religiozne grupe, pokretane hrišćanskim cionizmom“, podseća Čomski.

Pored navedenih kulturoloških faktora, postoje značajni geostrateški faktori. Ističe da je 1948. postojalo neslaganje Pentagona i Stejt Departmenta oko nove države Izrael.

„Stejt Department je bio u dilemi, nije bio snažno na strani izraelskih osvajanja i bio je zabrinut oko izbeglica. Pentagon je, s druge strane, bio veoma impresioniran vojnim potencijalom i vojnim uspesima Izraela. Ako pogledamo dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, zajednički načelnik štaba je opisao Izrael kao drugu najveću vojnu silu u regionu posle Turske i kao moguću baza američke moći u regionu“, navodi Čomski.

Kada je bila ozbiljna kriza 1958 u regionu, Izrael je bio jedina zemlja koja je snažno sarađivala sa Britanijom i SAD. Podseća da je 1967. godine, kada su odnosi sa Izraelom kakve vidimo danas u velikoj meri uspostavljeni, Izrael učinio veliku uslugu Americi „uništavajući sekularni arapski nacionalizam, najvećeg neprijatelja SAD i podržavajući radikalni islam koji su podržavale SAD“, i to se tako, prema njegovim rečima, nastavilo do danas.Upozorava da mediji podržavaju politiku vlade, sa veoma malo preispitivanja i uzima za primer američku invaziju na Irak. Ne možete da nađete izraz „američka invazija na Irak“ u američkim medijima, kaže Čomski.

„To je očigledno bila invazija, nesumnjiv čin agresije, školski primer onoga što je suđenje u Nirnbergu nazvalo vrhunskim međunarodnim zločinom. Predsednik Obama je hvaljen kao protivnik invazije. A šta je rekao? Rekao je da je to strateška greška, ‘neće nam proći’. To je vrsta suprotstavljanja koju ste čuli od nemačkih zvaničnika tokom Hitlerove invazije na Rusiju. ‘To je greška, ne bi trebalo to da radimo“, navodi Čomski i dodaje da je slično u slučaju Vijetnama, te da se nigde ne može pronaći fraza „američka invazija Južnog Vijetnama“.

Sklonost intelektualne zajednice da kao stado podržava moć države ili privatnu moć je poražavajuća, upozorava Čomski i dodaje da „intelektualci vole da misle o sebi kao o disidentima, kritičnim, hrabrim koji stoje nasuprot vlasti, što apsolutno nije tačno“.

(RT Balkan)

KOMENTARI5 komentara

 1. Pingback: ČOMSKI: Zašto Amerika podržava Izrael? – Sedma Sila

 2. Zeka says:

  Ne "hrišćanski cionizam", možda bi preciznije bilo crkveni, dogmatski cionizam. Izvorno hrišćanstvo isključuje dominaciju, agresiju, netoleranciju i sl. Naprotiv, ono propoveda jednakost svih ljudi pred Bogom, prostodušnost (krotkost), zajedništvo (a ne sebični individualizam), toleranciju i solidarnost.. dosta sličnosti sa izvornim komunizmom. Medjutim, izvorno hrišćanstvo (poruke i misija Isusa Hrista) i izvorni komunizam (Manifest komunističke partije i Marksov "Kapital") iznevereni su i izvitopereni institucijama i dogmama koje su stvarali lažni hrišćani i komunisti. Što se tiče "sklonosti intelektualne zajednice da kao stado podržava moć države ili privatnu moć", dobro je primećeno, ali i za ovo postoje sistemski razlozi. Za razliku od nekadašnjih istinskih intelektualaca u istoriji (koji su bili avangarda koja je vodila svet napred protiv bede i neprosvećenosti), današnji intelektualci su to samo po titulama. Nekada su intelektualci bili hrabri i svesno se žrtvovali za ideje i snove naprednijeg i pravednijeg društva. Današnji intelektualci su kukavice i konformisti. Korumpirani su sinekurama, naručenim mišljenjem koje je dobro plaćeno i visokim pozicijama u društvenoj hijerarhiji. U suprotnom, njihovo slobodno mišljenje koštalo bi ih položaja, statusa, materijalnog stanja, a ne tako retko i života. Nema više Djordana Bruna koji se držao istine, pa makar ga živog spalili na lomači.

 3. Miroslav says:

  Kako je Bajden pre govorio da nije bilo Izraela, trebalo bi ga izmisliti preko koga bi Amerika vladala Srednjim Istokom

  • persida says:

   Nemas utisak da Izrael, preko Amerike, u kojoj su sve finansije jevrejske, vlada polovinom planete?

 4. Hećim Abdur hamid says:

  Lako se vidi da se 2 razloga isprepliću (novac i religija) kao razlog "prijateljstva" USA i IZ. Koji je pravi razlog a koji je maska za pravi razlog uskoro ce se pokazati a samo ću u tom smislu postaviti pitanje-kad na B.Istoku ne bi bilo nafte, bi li USA bio "prijatelj" Izraela? Ne bi, i to je odgovor koji je pravi razlog. Hriscanski cionisti su (kao i svaka druga religija) samo manipulanti koji u sinergiji/simbiozi sa finansijskom kastom u državi odradjuje svoj deo posla koji je-usmeravanje misli i emocija naroda kojega "duhovno vode" da bude korisno za njihovu agendu (bogacenje) i "duhovno obradjeno" tj.izmanipulisano da se dobrovoljno zrtvuju za interese najbogatije kaste u državi. Najkrupniji kapitalisti, religione vodje, političari i svi pioni sistema sve do najnizeg zaposlenika u sistemu su paraziti države tj.društva, kao i mediji ako su u vlasništvu kapitala. Samo, i isključivo oni unutar države koji rade, proizvode, su zdravo "tkivo". Cifutski cionizam, posle hriscanski cionizam (pre svih anglosaksonsko-protestantski a u manjoj meri i pravoslavni, sve su to frakcije unutar cifutske religije jehove i isusa/jeshue, nastale unutrašnjim svadjama, tzv.neslogama a zapravo iskljucivoscu i potpuno su to nevazne stvari jer su nastale samo kao svadje religionistickih parazita u borbi za svoju stvar-da njihova ideja preuzme glavninu stada i tim preuzimanjem ideolog stadu nametne porezna prava,sve je samo to a sva trabunjanja o cionizmu, kasnije hriscanskom jer je tobože bog odbacio cifute i stvorio novi zavet sa hriscanima pa su oni naslednici siona, sve su to religiozna naklapanja bez ikakve osnove i dokaza, a u stvari to je kao kada se 2-3 zapadne korporacije bore za tržišni udeo, tako i vlasnici religija, svojim idejama se bore za "stado" ali u odnosu na "stado" one imaju djentlmenski dogovor i istu ideju o parazitiranju nad "stadom".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *