Čovečanstvo na korak od kapitulacije pred drogom?

Čovečanstvo na korak od kapitulacije pred drogom?

5 juna 2013

drug-dealer1Uprkos velikim racijama i plenidbama, droga u svijetu doživljava procvat – u SAD se otvoreno govori o potpunoj legalizaciji marihuane, a veliki „izvoznici“, poput Avganistana, imaju velike „prinose“.

Globalni trend – „za slobodnu marihuanu“ – sličan je eksperimentu nad celim narodima, upozoravaju stručnjaci.

 

Ipak, u nizu velikih zemalja poput Kanade, Izraela i Češke i još nekih određene količine marihuane su u slobodnoj prodaji. Možete je legalno gajiti i na svom posedu.

 

Glavni argumenti pristalica javne dostupnosti kanabisa jeste eliminacija „crnog tržišta“ i pomoć neizlečivo obolelim licima. Zagovornici slobodnog tržišta za marihuanu sigurni su da će, ako ona bude legalizovana, „crno tržište“ nestati i time biti riješen problem trgovine drogom.

Kritičari, pak, upozoravaju da Holandija to nije uspela da uradi, mada je odavno dozvolila mogućnost prodaje određenih količina droge. Konkretni efekti kanabisa na organizam čoveka, uključujući njegov genetski sastav, do sada niko nije sasvim proučio.

 

Naučnici ne isključuju mogućnost da će se kroz nekoliko generacija u zemljama „slobodne marihuane“ broj dece sa smetnjama u razvoju znatno povećati.

 

Bolesnicima sa multipla sklerozom, čiji je svaki korak praćen strašnim bolom zbog poremećaja nervnog sistema, sada se u Izraelu, Češkoj, Španiji, Engleskoj i Kanadi prepisuje – kanabis.

 

To se radi uprkos činjenici da se za željeni efekat doza svaki put mora povećavati i da se među uzrocima multipla skleroze smatra upravo – zavisnost od narkotika. U svetu je oko dva miliona obolelih od multipla skleroze, a narkomana je stotinama puta više.

 

Marihuana, druga droga sa širokom upotrebom, hiljadama godina je korištena kao analgetik u Indiji i na Bliskom istoku. Ona stvara zavisnost, koja se teže leči od alkoholizma, upozoravaju stručnjaci narkolozi.

 

Marihuana podriva imuni sistem – a od bolesnih roditelja rijetko se rađaju zdrava deca. Droge u svetu ima toliko da zemlje – izvoznice ne mogu da je prodaju!

 

Od ogromne količine opijuma i hašiša koji se proizvodi u Avganistanu proda se manje od trećine, a ostalo se „skladišti“ u nepristupačnim planinskim predelima.

 

Stručnjaci tvrde da je reč o najmanje 50 hiljada tona opijuma?!

 

On se čuva za „crne dane“, u slučaju „nerodne godine“. Tako da se smanjenje količine narkotika na tržištu narednih pet do deset godina ne može očekivati.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *