ЧОВЕК ИЗ СЕНКЕ ПРЕТИ ДА ПОСТАНЕ ПУТИНОВ НЕПРИЈАТЕЉ: Руски лидер га поставио да буде послушан, али би он могао да се осили

ČOVEK IZ SENKE PRETI DA POSTANE PUTINOV NEPRIJATELJ: Ruski lider ga postavio da bude poslušan, ali bi on mogao da se osili

31 decembra 2020

Otkad je u januaru preuzeo dužnost ruskog premijera Mihail Mišustin izdvojio se iz grupe rukovodećih kadrova. Bivši direktor poreske uprave postao je predvodnik vladine strategije za borbu protiv korona virusa, zalaže se za ambiciozni program javne potrošnje, a u novembru je rekonstruisao vladu i definitivno učvrstio uticaj na unutrašnjem planu.

Prerano je da se kaže da li bi on uskoro mogao da od čoveka iz senke postane rival Vladimira Putina za predsedničku fotelju, budući da su do isteka predsednikovog mandata ostale još tri godine, ali se već uveliko spekuliše o takvoj mogućnosti.Činjenica je da se Mišustin, za koga je malo ko čuo pre nego što ga je Putin izabrao za premijera, pokazao kao svetla tačka režima na zalasku i da je za ovih godinu dana stekao popularnost.

S obzirom na predstojeće ekonomske i političke izazove, 2021. odlučiće da li će ceo aparat opstati. Posle dvadeset godina na vlasti Putin ne traži zamenu, već je sproveo ustavne reforme koje mu omogućavaju da se ponovo kandiduje 2024. ukoliko to bude hteo.

Mišustin se u početku uklapao u takvu strategiju, koja ima za cilj da natera vladajuću elitu da radi i daje rezultate, a da sam ne zaseni Putina.

Pedesetčetvorogodišnji premijer ipak nije došao niotkuda. Baš kao što je i Putina podržao gradonačelnik Sankt Peterburga Anatolij Sobčak, Mišustin je bio štićenik bivšeg ministra finansija i reformatora Borisa Fjodorova.

Kao direktor poreske uprave, Mišustin je iskoristio svoje tehničko umeće da obnovi zastareli sistem i poveća prihode, a da pritom ne poveća poreze. Znao je kako da skrene pažnju javnosti na sopstvene napore za modernizaciju, na primer, kada je kosmonaut Pavel Vinogradov platio porez iz svemira.

„Super birokrata“, kako ga je nazvao novinar „Blumberga“, daje rezultate, što je neophodno režimu da opravda legitimitet. U tom smislu, možda će njegov najvažniji zadatak biti sprovođenje državnih projekata.

Program, koji je predstavljen još 2018, predviđa unapređenje životnog standarda i razvoj, ali je on pao u zapećak zbog pandemije korona virusa. Možda je to prilika za Mišustina i Andreja Belousova, glavnog arhitektu i prvog premijerovog zamenika.

Kao čovek koji je uvek postupao u skladu s političkim prilikama, Mišustin je pokazao da je potpuno svestan granica i toga da ne sme da se pozicionira kao mogući predsednikov konkurent. Međutim, sa Putinovim rejtingom koji je ove godine bio na istorijskom minimumu, Mišustin bi u budućnosti mogao da se osili.

Za sada, ipak, čini se da će se ipak držati granica. Jednom prilikom javno je ispravio naučnika koji je Putina nazvao njegovim kolegom.

– Ne moj kolega, naš lider – brzo je reagovao Mišustin.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Mišustin o ekonomiji zna 10 puta više od Putina.On je vrhunski računovodstveni stručnjak,dok Putin o računovodstvu i porezima nema veze s vezom.Sistem naplate poreza koji Mišustin kreirao i uveo u Rusiji jedan je od najefikasnijih i najekonomičnijih na svetu.Toliko funkcionalan da ga žele uvesti i skandinavske zemlje.Meni je uz sve te ekonomske parametre jako bitno i što je on Rus.

  2. Ramonda Serbika says:

    svetla tačka režima na zalasku - da je svetla tačka režima na zalasku to samo mogu da se nadaju bolesni umovi zapada,teritorija stvarnog zalaska Sunca i mesta na kome iz dana u dan sve zalazi,umire i nestaje.Na istoku ništa ne zalazi,već naprotiv , ne samo sunce već i sve drugo se rađa,raste i buja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *