ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ЗАСЛУЖАН ЗА БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ добио споменик на Косову

ČOVEK KOJI JE ZASLUŽAN ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE dobio spomenik na Kosovu

14 januara 2017

631644_c2jn-m9ucauv9vx_f

U selu Račak na Kosovu u subotu je otkrivena statua nekadašnjem šefu Kosovske verifikacione misije OEBS Vilijamu Vokeru. Otkrivanju spomenika prisustvovao je sam Voker, zajedno kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i bivšim kosovskim predsednikom Bedžetom Pacolijem, preneli su prištinski mediji.

RTK na albanskom jeziku prenela je nedavno da se spomenik američkom diplomati otkriva u memorijalnom kompleksu, „na 18. godišnjicu masakra u Račku“.

Kosovski Albanci na ovaj način žele, kako je navedeno, da izraze „zahvalnost i poštovanje Vokeru za njegov doprinos u dokazivanju da su u Račku ubijeni albanski civili, a ne ekstremisti“.

U selu Račak su početkom 1999. godine, pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja misija OEBS, na čelu sa Vokerom, bez dokaza optužila srpske snage bezbednosti, a ovaj događaj – iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima – presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju bivše SR Jugoslavije.

Svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, ali na zapadu je taj događaj okvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za NATO bombardovanje koje je počelo krajem marta 1999.

Istina o Račku ostala je skrivena od svetske javnosti pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen.

Prema rečima istražnog sudije Danice Marinković, koja je svojevremeno obavila uviđaj u Račku, tada je utvrđeno da nije bilo masakra i da poginuli nisu nedužni albanski civili, već pripadnici OVK, a o tome postoji obiman dokazni materijal sa fotografijama, uključujući i gomilu oružja koja je pronađena u selu.

„Slučaj Račak“ isfabrikovan je u vreme kada su pregovori u Rambujeu zapali u krizu, jer vlasti u Beogradu nisu pristale na zavođenje jedne vrste protektorata zapadne vojne alijanse nad celom zemljom.

U tome je ključnu ulogu odigrao tadašnji šef verifikatora misije OEBS-a, američki diplomata Vilijem Voker koji je, ne čekajući izveštaj istrage, ni tima finskih patologa, pred kamerama svetskih medija odmah optužio srpske snage za „masakr 45 nedužnih albanskih civila“.

Cilj je bio da se obezbedi razumevanje svetske javnosti, a još neodlučne zapadne vlade pridobiju za agresiju na Jugoslaviju, koja je počela 24. marta bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Nasuprot tome, tri ekipe forenzičara – jugoslovenska, beloruska i finska – utvrdile su da su na telima poginulih u selu Račak pronađene samo rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine. Na šakama 37 od 40 tela metodom parafinske rukavice otkrivene su barutne čestice, što je dokaz da su poginuli neposredno pre smrti rukovali vatrenim oružjem, odnosno da su učestvovali u borbi.

Posle iznošenja dokaza Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom da su u Račku vođene borbe protiv albanskih terorista i da su poginuli bili pripadnici ilegalne OVK, iz optužbe protiv generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i ostalih, ovaj slučaj je izbrisan.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Svi ti spomenici 'kulture' nasim dzelatima ce jednog dana biti zbrisani sa lica zemlje. To postaje sve ociglednije svaki dan.

  2. cile mile says:

    Hajde sada, cudite se dragi Srbi, to jedino i umete. Sto u Beogradu niste napravili spomenik onima koji Vas brane?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *