Čovek poveća temperaturu na Zemlji i glavni je krivac klimatskih promena

Čovek poveća temperaturu na Zemlji i glavni je krivac klimatskih promena

2 oktobra 2013

icerockČovekova delatnost glavni je razlog uvećanja temperature u klimatskim sistemima od sredine 20. veka. O tome se govori u referatu Međuvladine grupe eksperata za promenu klime. Eksperti upozoravaju da će izduvni gasovi kasnije provocirati zagrevanje i promene u svim aspektima klimatskog sistema.

Još nedavno eksperti su govorili da se debljina leda smanjuje, predstoji globalno zagrevanje. Zatim su izjavili da postoji perspektiva globalnog zahlađenja na planeti. To su povezali sa smanjenjem solarne aktivnosti. Ali ona samo na 20% utiče na promene klime. A uopšte čitava klimatska mašinerija radi na Zemlji. Pre nego što su izneli presude o tome da globalno zagrevanje ima antropogeni karakter, naučnici i predstavnici vlada 195 zemalja, među njima i Rusije, nedelju dana su u Stokholmu razmatrali ovaj problem, govori rukovodilac programa Klima i energetika Svetskog fonda divlje prirode Aleksej Kokorin.

– Nažalost, uticaj čoveka preko jačanja efekta staklene bašte najvažniji je razlog delovanja na klimatski sistem. Mada ima i drugih vidova delovanja. To je karakteristično za promene koje se dešavaju svake godine ili čak za deceniju. Ako mi uzimamo 50 godina, kako se govori u referatu, i narednih sto godina, tu će delovanje čoveka biti dominantni faktor. I o tome se govori sa verovatnoćom iznad 95%.

Zaključci referata Međuvladine grupe eksperata za promenu klime UN nikako nisu vezani za temu Kjotskog protokola i želju da se utiče na poziciju zemalja koje su relativno nedavno odbile da produže svoje obaveze o tom dokumentu, objašnjava zamenik direktora Međunarodnog centra za stabilni energetski razvoj pod okriljem UNESKA Vladimir Berdin.

– Međuvladina grupa eksperata za promenu klime je najuglednija organizacija u ovoj oblasti. Nema nikakvih osnova da se ne veruje njenim zaključcima. Pri tome i zaključke su izvodili ne samo teorijski. To je potvrđeno istraživanjima na Antarktiku, između ostalog i ruskih naučnika. Što se tiče neučestvovanja Rusije, Kanade, Japana i SAD u kvantitativnim obavezama iz Kjotskog protokola, svaka zemlja je imala za to svoje sopstvene razloge. Ali to nikako nije vezano sa tim što ove zemlje ne veruju u delovanje čoveka na klimatski sistem. Ovu činjenicu svi priznaju na zvaničnom nivou.

Glavni momenat koji je fiksiran u referatu je povećanje temperature okeana: i gornjeg sloja i dubljih slojeva. Ova temperatura raste u poslednjih 15 godina. A to što se za to vreme nije uvećavala temperatura prizemnog sloja vazduha, to nije suštinski, smatra Aleksej Kokorin:

– U energetici klimatskog sistema vazduh nije glavni, glavni je okean. Osnovni dokaz da se globalno zagrevanje nastavlja je rast temperature upravo okeana. Kada bi to bila samo atmosfera, a okean se ne bi zagrevao, na to bi mogla da se ne obraća pažnja. Površina leda se zaista smanjuje. Druga je stvar što se na to naslojavaju prirodni ciklusi, što vidimo na Arktiku.

Ove godine leda je mnogo više nego prošle. Naredne će se situacija ponoviti. A zatim će ponovo nastupiti period kada će ga biti sve manje, podvlači ekspert. Jedan od najuznemiravajućih zaključaka referata grupe eksperata za promenu klime je to što će se nivo svetskog mora stalno povećavati. Ali u referatu nema paničnih tvrdnji da nas sutra očekuje potop. Moguće povećanje je oko dva metra do 2200. godine.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *