SKANDALOZNO – CPC vređala patrijarha Vartolomeja i nazivala ga Turčinom

SKANDALOZNO – CPC vređala patrijarha Vartolomeja i nazivala ga Turčinom

7 oktobra 2013

PODGORICA-HRAM-GOLUBOVI_620x0Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) oštro je danas napala vaseljenskog partijarha Vartolomeja, koji je nakon osveštanja Sabornog hrama u Podgorici pozvao na jedinstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori i poštovanje kanona. Patrijarh Vartolomej je kazao da „niko nema vlast da stvara nove pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore“.

„Crkva nije udruženje i sud ne određuje njeno postojanje i status, već je Hristos osnovao i njom samo mogu da upravljaju njegovi apostoli i njihovi naslednici, a ne bilo ko koji oko sebe okupi svoje pristalice i tu organizaciju nazove crkvom“, istakao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh vaseljenski je pozvao na poštovanje kanonskog poretka, navodeći da je neprihvatljivo i za osudu da neka lokalna crkva sebe proglašava za autokefalnu.

Potpredsednik Saveta CPC Stevo Vučinić kazao je da je vaseljenski patrijarh „umišljeni autoritet“.

„Patrijarh Vartolomej umišlja da je vaseljenski autoritet kojem se moraju svi pokoravati, pa zahteva bespogovornu poslušnost i odricanje od vlastite savesti i slobode za račun beogradske patrijaršije, koja je s njegovim prethodnicima više puta trgovala razne tomose o autokefalnosti“, rekao je Vučinić za portal Televizije Crne Gore.

On je naveo da CPC ne interesuju stavovi vaseljenskog partijarha.

„Poručujemo mu da se njegove kompetencije završavaju na granicama Turske, čiji je državljanin. Vartolomej treba da zna da nam nikada u istoriji nije Turčin rešavao crkvena pitanja, pa neće ni sada“, kazao je Vučinić.

KOMENTARI2 komentara

  1. stevan says:

    mega sirovina ovaj stevo

  2. Neša says:

    Stevo je budala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *