Црква смењује Филарета због давања одликовања Шешељу?!

Crkva smenjuje Filareta zbog davanja odlikovanja Šešelju?!

29 januara 2015

seselj-orden-650x365Orden Belog anđela, kojim je vladika mileševski Filaret odlikovao predsednika SRS Vojislava Šešelja, prema svemu sudeći, biće tema koju će razmatrati Sinod SPC. „Novosti“ navode da se u vrhu crkve govori da bi to mogao biti uvod u njegovo razrešenje sa mesta episkopa, a konačnu odluku o tome doneće Sabor na prolećnom zasedanju u maju.

U međuvremenu, SRS je na internet postavila i snimak ceremonije na kom vladika Filaret šalje poruku narodu na Svetog Savu i kaže da je srpski narod dok je išao njegovim stopama bio božiji narod.

„A čiji je danas srpski narod Bog jedini zna. Sve možemo reći da je više nego što je božiji narod“. On potom govori da se u raškoj oblasti, postojbini Svetog Save, više ne rađaju srpska deca i pita „Koga ćete sada optužiti. Nema više Slobodana Miloševića da vam brani da se rađate i množite, da budete svetosavci“.

Na snimku potom jedan od sveštenika najavljuje dodelu ordena uz reči da se orden dodeljuje „četničkom vojvodi i pobedniku haškog tribunala za delatnu ljubav prema sprskoj crkvi“, a naročito prema manastiru Mileševi, a povodom jubileja 800 godina postojanja manastira .

„Dragi prijatelju i brate Vojo, primite ovo skromno odlikovanje“, rekao je Filaret i preneo Šešelju da su njegovom dolasku u Mileševu najviše doprinele monahinje koje su se za njega molile. „Ali vama je Bog dao da operete ljagu sa srpskoga naroda i čestitamo vam na vašoj hrabroj, junačkoj borbi“.

U Mileševu je, na ceremoniji uručenja ordena, bio i potpredsednik ruske Dume Segej Baburin,

Izvori iz crkvenih krugova, kako piše štampa, navode da je odlikovanje lidera SRS vrhunac samovolje koju godinama sprovodi vladika Filaret.

Patrijarh Irinej i vrh SPC nisu javno komentarisali njegov najnoviji potez, ali pada u oči to da vest o uručenju ordena nije preneta ni na jednom glasilu SPC.

List „Blic“ navodi i da Filaret nije želeo da objasni čime je Šešelj zaslužio orden.

„Šta se to tebe tiče? Ajde, gubi se“, rekao je vladika Filaret i spustio slušalicu.

Jedna od Šešeljevih zasluga za eparhiju mogla bi da bude i ta što je navodno 1999, dok je bio potrpredsednik Vlade, Filaretu poklonio džip „pajero“. Sam Filaret je to jednom prilikom demantovao, poručivši novinarima koji su o tome pisali: E, nije mi on poklonio, nego Slobodan Milošević, pa crknite!

Orden Belog anđela eparhija mileševska ustanovila je 2011. godine, a među prvim nosiocima su vladika Pahomije i Vasilije Kačavenda. Pahomiju je suđeno zbog seksualnog zlostavljanja dečaka, ali je slučaj zastareo, a Vasilije je penzionisan po objavljivanju video snimka njegovog intimnog odnosa sa muškarcem, navodi „Blic“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milan says:

    Ako taj orden nije zaslužio gosp. dr. prof. Vojislav Šešelj....tko bi drugi? Sada ce možda da nastupi politika! Ipak vidljivo jeste!!! Toliko su politički slabi i prokazani kao izdajice, pro-nemačke podguzne muve, da se povodom dodele ordena ne smeju niti da jave!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *