CRKVA U HRVATSKOJ PO STAROM: Podržavaju šovinizam i mržnju prema Srbima

CRKVA U HRVATSKOJ PO STAROM: Podržavaju šovinizam i mržnju prema Srbima

6 децембра 2013

VukovarBiskup Katoličke crkve u Hrvatskoj Vlado Košić izjavio je danas da referendum o zabrani ćirilici treba da bude održan i da ga prijetnja hrvatskog premijera Zorana Milanovića da se to neće desiti podsjeća na totalitaristička vremena.

„To baš ne zvuči demokratski, mene to sjeća na neka čudna totalitaristička vremena kada se ovako prijetilo narodu“, rekao je Košić, koji je potpisao peticiju za održavanje referenduma protiv ćirilice.

Košić, koji je predsjednik Komisije „Justicija et paks“ Hrvatske biskupske konferencije, kaže da referendum o ćirilici, kao i onaj o braku, treba da prođe proceduru i da se održi ukoliko se utvrdi da udovoljava svim standardima.

„Malo čudno zvuči da se neko prijeti da to neće dopustiti“, rekao je Košić.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da se Hrvatska ulaskom u EU obavezala raznim konvencijama koje ne dozvoljavaju referendume koji se tiču prava nacionalnih manjina i da referenduma o ćirilici neće biti dok je on predsjednik Vlade.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je nedavno da inicijativa o održavanju referenduma o zabrani ćirilice neće proći, jer bi u suprotnom to bila katastrofa za hrvatsku demokratiju.

Takozvani štab za odbranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmijenio član 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji reguliše prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

Protivnici ćirilice traže da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njeni pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 odsto, kako je regulisano Ustavnim zakonom.

Takozvani štab, koji je širom Hrvatske organizovao akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, procjenjuje da je sakupljeno dovoljno potpisa za referendum o zabrani ćirilice.

Za raspisivanje referenduma neophodno je da se prikupi više od 450.000 potpisa.

Košić, koji je sisački biskup, ranije je kritikovao vlast u Hrvatskoj zbog nastojanja da uvede ćirilicu i javnu upotrebu i optužio je da ide direktno protiv naroda.

Kardinal Josip Bozanić još u aprilu je u Vukovaru podržao nastojanja udruženja veterana da se taj grad proglasi mjestom posebnog pijeteta i izuzme od primjene Ustavnog zakona koji definiše uvođenje ćirilice u javnu upotrebu.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u