Црна Гора без Срба само љуштура

Crna Gora bez Srba samo ljuštura

20 februara 2015

27-1 (1)_620x0658778Na spomen-ploču, posvećenu Srpskoj vojsci koja je oslobodila Budvu novembra 1918. godine, a koja se nalazi iznad glavnog ulaza u stari budvanski grad, postavljen je na Sretenje venac. Učinili su to zajednički delegacije Nove srpske demokratije, Matice Srpske u Crnoj Gori, Matice Boke, Mirovnog pokreta „Ne u rat ne u NATO“, Udruženja raseljenih Kosova i Metohije… Bili su tu i potomci ratnika sa Solunskog fronta, dobrovoljaca iz Paštrovića, Maina, Pobora, Brajića i Grblja …

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je istakao da su oni koji su došli u Budvu ovim povodom, a posebno Srbi iz Boke ponosni na svoju istoriju i pretke.

– Na Primorju dominantno žive Srbi, a ne u rubnim delovima koji se graniče sa Srbijom, kako to žele da predstave oni koji diskriminišu naš narod i pokušavaju da ga asimiluju – rekao je Mandić. – Srpski narod živi od Herceg Novog do Ulcinja, i to je jedini slovenski narod koji je izašao na toplo more prolazeći najstrašniju golgotu, ali istovremeno odbijajući hiljadu godina i pored svih pritisaka, da promeni veru, jezik i naciju. Ova spomen-ploča svedoči o borbi protiv okupatora, o srpskoj vojsci u kojoj je bilo puno dobrovoljaca iz ovih krajeva, koja je oslobodila i Budvu i Crnu Goru. Pa, ako su naši preci u neuporedivo težim uslovima uspeli da istraju i pobede, možemo i mi da se izborimo za prava srpskog naroda, koji neki žele da pretvore u nacionalnu manjinu i narod drugog reda, falsifikujući istoriju ovih prostora. Mi smo ovde svoji na svome.

Mandić je pomenuo velikog pripovedača i političara iz Boke, vrlog Paštrovića Stefana Mitrova Ljubišu, koji je predstavljao srpski narod u bečkom parlamentu, ne prihvatajući status manjine koju je okupatorska, austrougarska vlast namenila njegovom narodu. Uporno je, podvukao je Mandić, dokazivao da ne postoje nikakve razlike među Srbima iz Boke, Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine… i da njegov narod ima pravo na ujedinjenje sa sunarodnicima iz Kraljevine Srbije i Knjaževine Crne Gore. On je dalje naglasio da kada bi se iz istorije Crne Gore izbacili Srbi i njihova uloga i vrednosti, ostala bi samo – ljuštura.

Mandić je u Budvi, na dan državnosti Srbije i dan na koji je počeo Prvi srpski ustanak, poručio da neće dozvoliti da bilo ko uklanja spomen-ploču na ulazu u drevni budvanski grad.

(Večernje novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Zapadnjak says:

  Bez Srba ljuštura je i Hrvatska,samo to još ne zna.

 2. Svetislav says:

  Bez Srba i ostale teritorije krvavo "ociscene" od Srba (sadasnje tzv. republike), su isto ljusture, jer je jedino srpski narod iz svih srpskih zemalja i teritorija ucinio najvise da se oslobodi i od turske i austrougarske okupacije. Isto tako doneo je slobodu i srbima katolicke i islamske vere, a oni su Srbima vratili istrebljenjem. Sada kad su ti srbi katolicke i islamske vere ponovo pod tudjinskom vlasti, opet im Srbi smetaju, jer bez Srba ne mogu nista da postignu, a nece da to priznaju.

 3. Paštrović says:

  Daj Mandiću, skini se i okani se Srba već jednom. Takvih kao što ste ti i ostale "srbske vođe" po Crnoj mi Gori ste kao da ste iz grobova izašli, i ne da ličite, no je to pravo božije čudo reinkarnacije. Isti ste kao i onih 13 sinova iz 13 crnogorskih plemena što bjehu poslati u Stambol kao garancija da Crnogorci neće prvi napadati turske kuće i karaule. Svi su primili Islam, sva 13-torica. Auuu... tako mi crnogorskog čojstva i "tvrde vjere Isusove"!

 4. Paštrović says:

  E, zaboravih da te pitam ko će to da brani od rušenja ovu spomen-plocu? Da neće Arnauti iz Nju Jorka? A što bi im falilo: plaćen put i još koja kintica pride, a i da se vide sa svojima. Radi nas ovakvih kakvi smo, možda nas na kraju ti Arnauti još i zavoLJe!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *