ЦРНА ГОРА БИРА између СРБИЈЕ и СРЕБРЕНИЦЕ!

CRNA GORA BIRA između SRBIJE i SREBRENICE!

5 maja 2024

Politička Podgorica još je delimično pod kontrolom zapadnih sila i nije isključeno da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što bi svakako uticalo na odnose sa Beogradom, ali mnogo više na unutrašnje političke odnose u samoj Crnoj Gori, mišljenja je Stevica Deđanski.

Zvanična Vlada Crne Gore se zasad nije izjasnila da li će ili ne glasati u Ujedinjenim nacijama za nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložile Nemačka i Ruanda.Ne bi trebalo, ali moglo je i gore

Međutim, iako odgovor još nije poznat protivljenje da Podgorica glasa za već je izrazila članica Vlade, prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) kao i predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, koji je poručio premijeru Crne Gore Milojku Spajiću da ne računa na njegovu podršku.

Profesor Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da Crna Gora ne bi trebalo da glasa za ovu rezoluciju, ali da isto tako treba biti svestan da su Srbiji sa ovom državom, kao i njoj, potrebni dobri odnosi.

„Jasno je naravno da bi to bila greška i da bi u Beogradu to izazvalo određen stepen nerazumevanja, ali svi znamo da u Podgorici još uvek stranci imaju nadzor. S druge strane, ako ćemo da se tešimo, da je Milo Đukanović na vlasti o tome se ne bi ni sekunda razmišljalo već bi se odmah prihvatilo“, kaže naš sagovornik.

Podgorica je još u rukama stanaca

Po njegovom mišljenju, vlada u Podgorici ima i prosrpske elemente u sebi i teško je da će dobiti saglasnost u vezi sa ovom stvari.

„Naravno, to je bitan činilac jer premijer vlade Crne Gore mora da vodi računa i o tome da li će imati vladu ukoliko tako nešto oduče, da kažem na svoju ruku na licu mesta, to jest na samom glasanju što može lako da s desi“, napominje Deđanski.

On smatra da ni Podgorici nije lako da donese odluku po ovom pitanju, jer se nalazi između čekića i nakovnja.

„To jest, s jedne strane imaju pritisak zapadnih sila da glasaju za tu rezoluciju dok sa druge strane imaju narod koji im je dao poverenje na izborima da zastupaju njihove interese. A nije u interesu većinske Crne Gore da glasajući za ovu rezoluciju pokvare odnose s Beogradom pa i sa Republikom Srpskom sa kojom su nedavno, da kažemo, i obnovljeni i ponovo uspostavljeni“, objašnjava Deđanski.

Treba biti mudar

U tom kontekstu naš sagovornik kaže da u ovoj situaciji treba biti mudar i proceniti šta je dugoročno u interesu.

„Dakle, da li nam je u interesu da prekinemo zbog ovoga odnose sa Podgoricom ako glasaju za, ili da se borimo dalje da obnovimo do kraja odnose sa ovom državom sa kojom imamo više zajedničkog neko sa bilo kojom drugom na Balkanu“, ističe Deđanski.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dragoslav Šćekić, smatra da ne bi trebalo da u Ujedinjenim nacijama Podgorica podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer bi to moglo dodatno da podigne tenzije u regionu i Crnoj Gori, kao i da Crna Gora nije ta koja bi trebala da bilo koji narod u ovom momentu naziva genocidnim.
On je rekao da će, ukoliko platforma o glasanju u Ujedinjenim nacijama bude na dnevnom redu Vlade, glasati protiv i dodao da Crna Gora ne želi da od srpskog naroda napravi nepoželjnu sliku u svetu. Prema njegovim rečima, SNP bi na isti način reagovao i da je u pitanju neki drugi narod.

On je istakao da je regionu potrebna nova atmosfera i komunikacija koja vodi u pravcu prevazilaženja granica i razlika.

(Sputnjik)

KOMENTARI19 komentara

 1. Paja says:

  Ako bude glasanja treba da glasa protiv rezolucije, a ne da ne glasa !

 2. Kosovac says:

  Zamislite da glas Crne Gore prevagne protiv Rezolucije. Mislim da bi tada Usrulja fon der Lajno lično predsedniku vlade Spajiću iščupala grkljan.

  • Željko says:

   @Kosovac Kao prvo Vama osobno i Vašoj obitelji čestitam od srca Vaskrs! Interesira me Vaše mišljenje o dvije stvari! Prva je toliko lobiranje Vučića oko arapskih, muslimanskih, država i onda "hladan tuš" za Vašu, nije niti naša mnogo bolja, diplomaciju jer su sve OIC države dale potporu rezoluciji o Srebrenici? Drugo je da li Vi mislite da je pismo Titovog unuka, čije tijelo iz "Kuće cvijeća" na Dedinju želi da izbaci Vučićev kadar Šapić, nesvrstanim državama, među njima ima mnogo i muslimanskih, bio autogol uz autogol članice Predsjedništva BiH Cvijanović? Ili je toliko maestralan i "jak" političar, predstavnik BiH u OUN, Zlatko Lagumdžija, ne znam "čiji" je jer ime Zlatko koriste svi u BiH ali prezime mi naginje kao na Alkalaj, koji je bio prije njega predstavnik BiH u OUN a on je Židov osobno nemam ništa protiv toga dapače! I da li Vi iz Srbije znate da je rođeni djed Cvijanović, sa mamine strane, bio zloglasni ustaški satnik Pejo Marić koji je činio zlodjela u mojoj bosanskoj Posavini Srbima u WW II a da je rođeni ujak Cvijanović Ivo Marić, predsjedatelj Udruge veterana HVO i da li znate da se Dodikov djed prezivao DodiG i da je Hrvat od Tomislavgrada i uz bivšu Vam premijerku Anu sa otoka Krka Brnabić, Vas Srbe vode Hrvati!!

   • Kosovac says:

    @ Željko, …..Hvala na čestitki za srpski Vaskrs. Evo uzvraćam ti sa malim zakašnjenjem, čestitam i tebi Vaš rimokatolički vaskrs. Hoću da ti ovde pokažem dobru volju. Ja sam dugo živeo sa muslimanima, i još tada sam navikao da komšiju ne posmatram kao versku konfesiju, nego kao čoveka. Evo, sa tobom sam dosta blag, nadam sam da si primetio. Ali kada previše pustiš tu tvoju jezičinu, ja dobijam veliku želju da ti pariram - naravno da bih se osetio kao pobednik, ja se trudim da te bar duplo više uvredim. Ovaj tvoj komentar ću da uvrstim u normalne komentare, čak u odlične zato što si imao srca da mi čestitaš pravoslavni Vaskrs. Nekim tvojim Hrvatima, kada bi pokušali da mi čestitaju Vaskrs, njima se nikako vilica ne bi mogla pokrenuti da to izgovore, blokirala bi, a kada bi hteli to da napišu, ruka bi uprkos njihovoj žarkoj želji, sama otkazivala poslušnost. ……………….Ova tvoja zajebancija sa nekim Srbo-Kroatima je dosta neuspela. Potenciraš nečije hrvatstvo, izgleda da ne znaš da je „ustaša“ srpska reč. Srpski pojam, usko vezan za Nevesinjsku pušku, 1875. godine, kada su za pojam Hrvat čuli samo neki visokoobrazovani Hrvati kao sluge Austro-Ugarske, Bečka škola, Balkanski smer. Srbi su sebe tada nazivali „ustaše“, naravno nisu znali da će kasnije doći neki Ante Pavelić pa po hrvatskom običaju ukrasti i prisvojiti srpku reč. Sada bi trebalo da je tebe blamiram činjenicom da je cvet hrvatstva - ustaše, nazvana po srpskoj reči, nesposobni ste bili da za to pronađete neku svoju hrvatsku kovanicu. Ili da su neki Nevesinjci Srbi rimokatolici konvertovali u Hrvate a sa sobom doneli u miraz tu srpsku reč „ustaše“. Ti za Dodika dokazuješ da je Hrvat, onaj drugi na ovom sajtu onomad dokazuje da je Dodik kripto Jevrejin, šta misliš kome bi trebalo da verujem? Ja sam odlično shvatio da je Dodik veliki Srbin, iz prostog razloga što ume da srbuje samo tako, i ume da odlično peva srpske narodne pesme („Jači smo od sudbine“). A šta bi ti hteo, da ja smenim Anu Brnabić zato što je Hrvatica, pa da na njeno mesto postavim Dobricu Veselinovića zato što je on Srbin?

 3. Kosovac says:

  Profesor Stevica Deđanski, zaboravio si da kažeš mnogo važniju stvar od toga da li će Crna Gora pokvariti odnose sa Beogradom ili sa Briselom. Zaboravio si da nam kažeš da li će Crna Gora pokvariti svoje čojstvo?

 4. Petrovgrad says:

  Kakva reyolucija. U Srebrenici 11 jula nije se desilo ništa. Nijedan čovek nije poginuo.Tog dana je u Srebrenicu je ušla vojska Republike Srpske i oslobodila je bez ijednog opaljenog metka. Sve ostalo su špekulacije i prevare. Akose usvoji ta reyolucije, pokrenuće se mnoge teme o genocidu.Jasenovac, Rusija, Belorusija, Poljska,... Nemci su pobili 50 miliona Slovena. Mada usvajanjem rezolucije po državu Srbiju slede tužbe za ratnu odštetu. Bojim se da će naše fabrike razmontirati i odnositi na ime ratne štete. Neće oni nas Srbe proglasiti genocidnim, ali ceh će plaćati građani Srbije. Umesto da nam plate ratnu štetu, ispaće da mi njima plaćamo. Toga se Ja plašim. Pojedinci ili grupe ne mogu da počine genocid, mogu samo zločin, ali ako proglase da iza stoji država, onda je ta država nadrljala.

 5. persida says:

  Crnogorce proterati sve iz Srbije, pa neka glasaju kako god hoće. Oni su naši najveći neprijatelji, veći i od zapadnih hijena.

  • Kosovac says:

   Jedna lisica persida ide iza jarca, jarcu se klate jajca, persida se oblizuje i sve misli „sa'će, sa'će….“.

 6. Željko says:

  Crna Gora, čine je etnički Crnogorci, Srbi, Albanci, Bošnjaci i Hrvati! Samo lud čovjek može vjerovati da će država Crna Gora glasovati protiv ili biti uzdržana tijekom glasovanja o Srebrenici !

  • Kosovac says:

   @ Željko, …..Hrvata u Crnoj Gori ima na nivou statističke greške. Biće ih možda više tek onda kada montenegrini Mila Đukanovića konvertuju. Ali sumnjam, svi vide pa i oni da je Vatikan izgubio dosta ugleda dok je glumio hrišćanstvo.

   • Željko says:

    @Kosovac HRVATSKA zajednica u Crnoj Gori čini 1 posto stanovništva Crne Gore, a baštini 60 posto njezinih kulturnih spomenika, a zbog toga kulturnog blaga na meti smo onih koji bi to blago htjeli prisvojiti, izjavio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Zvonko Deković!

    • peralozac says:

     Govno ustaško hrvatska ne baštini ni ono što se trenutno nalazi u krvatskoj, Dalmacija, Slavonija i Istra NISU kroatistan, to vam je komunistički poklon al polako jado sve će se vratit pravim vlasnicima a vi ćete ponovo bit mađarske sluge.

    • Kosovac says:

     @ Željko, …..U pravu si, Hrvata u Crnoj Gori ima 0,97%, isto kao što ima Roma 1,01%. Isti ste kao Romi, mislim po broju stanovnika.

  • Resavac says:

   Dobro bre Željko, ovde često gostuješ sa tvojim nedobronamernim stavovima tipa kako su Srbi tupi, loši i sl., a drugi nemiloši odreda svi dobri. Pišeš hrvatskom latinicom ma šta to značilo. Tvoje nedobronamerne stavove na hratskom, na latinici u Srbiji nekritički objavljuju. Šta misliš da li bi ne samo moje stavove napisane srpskim, na srpskoj ćirilici objavili u Hrvatskoj? Ne bi nikako, ne samo zbog argumentovanog kritičkog teksta, nego najviše zbog ekavskog ćiriličnog srpskog pisma kojeg se tamo boje ko đavo krsta! Ne znam zbog čega je to tako - ako ne bi ti to nama pokušao objasniti?! Da se mi vlasi preko vas konačno dosetimo u čemu je kvaka, caka? Što naše ekavske ćirilične tekstove neće da objave vaši svi hrvatski portali? Mada su svima čitljivi i razumljivi. Da li je to neki rasni odnos - da ne pišem rasizam. I tamo žive naši sunarodnici - radi podsećanja a koji po međunarodnim propisima i pravima čoveka iz Povelje UN imaju pravo da se izražavaju na njihov način.

   • Željko says:

    @Resavac Ne želim ga reklamirati, ali na najpopularnijem portalu u HR, "In.ex" skoro trećina komentatora su iz SR, cenzure u HR nema, sve se objavljuje osim govora mr.nje, znači preko Vašeg FB naloga direktno komentirate i komentatori iz SR su radije viđeni na HR portalima nego komentari koje pišu Hrvati iz BiH ili Hrvati iz HR a koji vode porijeklo iz BiH jer nas Hrvate iz BiH ne vole u HR zbog toga što, nažalost, u ogromnoj većini glas daju HDZ i skoro uvijek glasovi Hrvata iz BiH HDZ budu odlučujući i Hrvati iz BiH odlučuju tko će vladati u HR, što nije fer!

   • Željko says:

    @Resavac Ćirilica je službeno pismo, uz latinicu, EU! Ćirilica je, s ponosom ističem, i naše hrvatsko pismo jer u zapadnoj Hercegovini, u Dalmaciji imate stare spomenike na ćirilici!

    • Kosovac says:

     @ Željko, …..Potpuno si u pravu, u Srbiji postoji jedna živopisna poslovica: „Kud ode konj, neka ide i samar“. To znači ovako: Kada ste već ukrali srpski jezik, onda je stvarno neophodno da se kompletirate pa mora da ukradete i srpsko pismo.

 7. Rostand says:

  Eh šta smo dočekali,da 'Srbska Sparta' glasa protiv Srbije to jest protiv samih sebe.

 8. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Ovu kosovarsku volinu xitno zatvoriti u štalu! Ovako i do ove mere primitivnog degenerika ne treba puštati među normalan svet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *