Crna Gora: Fijasko vladine strategije ulaska u NATO

Crna Gora: Fijasko vladine strategije ulaska u NATO

23 juna 2013

wpid-34538_vest__-_-_.jpegVladina komunikaciona strategija kojom se na silu pokušava promeniti mišljenje većina građana Crne Gore koji se protive ulasku u NATO ovih nedelja doživljava konačni fijasko, da je čak i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD – a Filip Riker morao posetiti ovdašnje zvaničnike i ostale pobornike NATO alijanse.

Nakon nedavnog nastupa u Budvi ministra odbrane Milice Pejanović Đurišić i njenog naglašeno demonstriranog nezadovoljstva dosadašnjim rezultatima komunikacione strategije, očigledno je da se vrše pripreme za rezervni scenario. Taj rezervni scenario bi podrazumevao izglasavanje odluke o ulasku Crne Gore u NATO u Skupštini uz dvotrećinsku podršku, nakon što bi se uradilo “objektivno” anketiranje javnog mnjenja, i na osnovu tih rezultata se utvrdio Predlog odluke. Naravno, podrazumeva se da bi to anketiranje javnog mnjenja radio neprikosnoveni socijalni radnik iz Kruševca Miloš Bešić, i ono bi bilo verodostojno kao i svako njegovo do sad.

Paralelno sa tim aktivnostima, režimski mediji bi agresivno i na ivici histerije promovisali NATO vrednosti, nabrajajući benefite za turizam, poljoprivredu, nekretnine, sport, kulturu, udaje, ženidbe koje bi imali od ulaska u ovu vojnu alijansu. Kombinacija tih aktivnosti bi trebalo da kulminira donošenjem odluke u Skupštini, uz dve trećine, što bi značilo da neke od opozicionih partija podrže takvu odluku. Da li je ovakav scenario moguć, vreme će pokazati.

Ono što smatram neophodnim jeste da se svi politički subjekti, civilni sektor, nezavisni intelektualci, u što skorije vreme moraju organizovati, sinhronizovati aktivnosti, i krenuti u anti Nato kampanju koja bi između ostalog podrazumevala obavezno raspisivanje referenduma u slučaju donošenja takve odluke. Naša je dužnost da upotrebimo sve institucionalne mehanizme da se odupremo ovakvom naumu kojem se protivi preko 60 % građana Crne Gore.

Raspisivanjem refereduma naše aktivnosti se ne bi završile, naprotiv, bile bi intenzivirane u pravcu otvorene kampanje koja bi imala za cilj da spreči svaki pokušaj zloupotrebe izborne volje crnogorskih građana. Imajući u vidu debakl komunikacione strategije, ne bi bilo iznenađujuće da se ovaj rezervni scenario pokuša realizovati do jeseni iduće godine.

Ovaj vremenski period i za nas, protivnike učlanjenja u NATO alijansu, mora biti upozoravajući, ukoliko ne želimo da prepustimo slučaju volju preko 60 % građana koji su za vojnu neutralnost. Zato više ne sme biti izgovora, da je neko liberal, neko unionista, neko Srbin a neko Crnogorac, i da svi odvojeno vode antinatovsku kampanju. Vreme je za savez koji samo treba da sprovede narodnu volju u delo, jer ovu priliku Crna Gora ne sme propustiti.

(In4s.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *