ЦРНА ГОРА: И историју мењају да затру везу са Србијом

CRNA GORA: I istoriju menjaju da zatru vezu sa Srbijom

27 avgusta 2018

U CRNOJ Gori, gotovo preko noći, obnovljena je inicijativa za poništavanje odluka Podgoričke skupštine, koju je posle smene sa čela nekada najjače opozicione i „prosrpske partije“ – Narodne stranke, lansirao univerzitetski profesor, a potom Đukanovićev diplomata u Sarajevu, dr Novak Kilibarda.– Socijaldemokrate bi podržale takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore – kaže portparol SD Stefan Šuster.

Njegova izjava može se tumačiti kao „priprema terena“ za ukidanje odluke 160 poslanika Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, o ujedinjenju Crne Gore i Srbije u jednu državu pod dinastijom Karađorđević, ali i one kojom je crnogorski suveren kralj Nikola, koji je ranije pobegao iz zemlje, zbačen sa prestola.

– Duboko je nazadna, i srećom, istorijski poražena, želja pojedinih konstituenata DF za veličanjem nestanka Crne Gore. Kada u tome nije uspeo DPS devedesetih, čiji je predsednik Milo Đukanović tada govorio da je Podgorička skupština „važan datum u našoj istoriji, jer je tada konačno realizovana vekovna želja južnoslovenskih naroda za formiranje zajedničke države“, sigurno danas neće uspeti naličje njegove politike – saopšteno je iz SDP, partije koja je do pre dve godine bila verni saveznik Đukanovićevoj DPS.

Međutim, SDP je i tada, kao i sada, za poništavanje odluka Podgoričke skupštine koja je zasedala od 24. do 29. novembra 1918.

– Takva inicijativa potiče od neprijatelja srpskog naroda – kaže za „Novosti“ predsednik Srpskog nacionalnog veća u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović.

On ističe da je „hajka“ počela od kada SNV obeležava datum donošenja odluka Podgoričke skupštine.

– Oni bi da postave ograde, granicu i žice unutar jednog istog naroda. Naravno, to je potez bezumnika osuđen na propast. Mi ćemo uvek obeležavati taj svetli datum u istoriji Crne Gore, jer, tada su ostvarene težnje našeg naroda u Srbiji i Crnoj Gori. Mi ne smemo da obrukamo pretke. Skupština nije delo pojedinaca ni iz Srbije, niti iz Crne Gore, već želja naroda. Možda, kako reče Matija Bećković, zbor delegata za Skupštinu nije bio baš najdemokratskiji, ali jeste demokratskiji od svih izbora održanih u Crnoj Gori – ističe Vuksanović.

PRAVE SE LUDI

PREDSEDNIK SNV naglašava da će se Srbi uvek ponositi tim datumom. Uostalom, dodaje, Podgoričku skupštinu su priznale velike sile, odnosno, međunarodna zajednica.

– Neki su na to u Crnoj Gori zaboravili, ili se prave ludi – kaže Vuksanović, govoreći o još jednoj od dubokih i bolnih podela u Crnoj Gori, koja nikako da postane velika zajednička kuća, pošto u njoj pravila igre još uvek kreiraju oni „više ravnopravni“, ne mareći za prava onih koji ne pamte od juče.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. JmBg says:

  Previše se bavimo susednim zemljama.

 2. sergej says:

  S obzirom to što Srbi sami sebi čine nije ni čudo što i oni hoće da se distanciraju od svega što ih veže za Srbe.Kad te neprijatelj hvali i pdržava kao Tači Don Vučića Korleonea tu nema ni malo ljudskosti ni morala zašto Srpski medij ne prenesu govor patrijaha na Preobraženje ko je to cenzuriso.Nama nisu potrebni neprijatelji dovoljan je predsednik i SNS to je to. I Diković i ostali generali to je vojska Janjičara!!!

  • JmBg says:

   Zato i kažem, Crna Gora nije bila pokrajina. Odvojena je referendumom pre 12 godina. Šta tu ima da se komentariše mnogo, uređuju svoju kuću kako hoće. Ako Srbima u Albaniji nema ko da kupi nameštaj za jednu učionicu gde još uvek mogu da uče svoj maternji jezik, ne iznenađuje me ni tretman Srba u Crnoj Gori. Ranjivost Srba kao manjine po susednima državama je derivat slabe i nemarne države Srbije. Mada ni mi sa adresom prebivališta ne dobijamo ništa povlašteniji tretman.

 3. Veliki brat says:

  Podrška braći Crnogorcima u želji da u potpunosti uživaju u svom stoljetnom pravu da budu slobodni i svoji na svome. Podgorička skupština vođena okupatorima koji su zgazili slobodu crnogorskog naroda mora biti osuđena i baćena u njacrnju jamu gdje joj je mjesto. Crnogorci su slobodan narod, a ne tuđe roblje! Živjela Crna Gora!

  • DAN says:

   Muci bravu jedan,sta ti znas o istoriji CG i crnogorcima!Zivela Srbija sa sve Srskim zemljama Crnom Gorom,Bosnom i Hercegovinom,Makedonijom i Hrvatskom!!

   • JmBg says:

    Istorijski i Rumunija je srpska. I Slovačka, svi Sloveni su ustvari Srbi, uključujući i Ruse. Ali šta s tim? Oni su izgradili svoj poseban identitet. I dokle to klicanje neostvarivim aspiracijama dok ono što jedino i realno imamo propada na naše oči? Živo me zabole za Kumanovo, Vukovar i Cetinje, ako Zrenjaninci preko deceniju nemaju rešenu pitku vodu u 21 veku! Ako čekaonice po jugu Srbije liče na hodnike napuštenih kasarni. Srbovanje kakvo nam je predato u amanet će nas potpuno uništiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *