Crna Gora izvor i konačno odredište trgovine ljudima

Crna Gora izvor i konačno odredište trgovine ljudima

20 juna 2013

trgovina-ljudima434527461Crna Gora izvor je tranzita i konačno odredište za muškarce, žene i decu koja su žrtve trgovine ljudima i prisilnog rada, navodi se u izveštaju Stejt dipartmenta o trgovini ljudima u svetu.

U izveštaju, koji je sinoć saopštio američki sekretar Džon Keri, navodi se da su žrtve seksualnog trafikinga u Crnoj Gori primarno žene i devojke iz ove zemlje, ali i Srbije, Makedonije, BiH i Kosova, a u manjem obimu iz država istočne Evrope.

Crna Gora je u tom izveštaju rangirana na listi država pod američkim nadzorom, što znači da u odnosu na prošlu godinu nije napredovala.Američka vlada je u tom dokumentu preporučila Crnoj Gori da ispita i procesuira sve odgovorne za trgovinu ljudima, uključujući i državne zvaničnike.

„Crna Gora ne ispunjava međunarodne standarde  vezano za borbu protiv trgovine ljudima, ali čini napore da ih dostigne“, dodaje se u izveštaju.

Američka vlada svake godine objavljuje izvještaj o tom problemu i u većini tih dokumenata Crna Gora je kritikovana što nema merljivih rezultata u suzbijanju te pojave.

U jučerašnjem izveštaju ističe se da nedostaje merljivih rezultata i upozorava da pred sudovima opada broj predmeta za trgovinu ljudima.

Posebno je potencirana obaveza Crne Gore da vodi računa o ugroženosti romske populacije kada je reč o prisilnom radu i trgovini ljudima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *