Crna Gora među zemljama koje su zabranile Mekdonalds

Crna Gora među zemljama koje su zabranile Mekdonalds

13 aprila 2014

mcdonalds-coffeeJedan američki časopis specijalizovan za hranu tvrdi da je Crna Gora eksplicitno odbila otvaranje Mekdonaldsa na svojoj teritoriji, prenose „Vijesti“.

Restorani lanca brze hrane Mekdonalds rasprostranjeni su širom sveta, ali ipak nekoliko zemalja, među kojima i Crna Gora, odlučilo je da se usprotivi popularnom brendu i kaže „ne“ fast fud gigantu, piše američki časopis „Dejli mil“ (The Daily Meal), a prenosi agencija Mina biznis na koju se pozivaju podgoričke „Vijesti“.

Možete naći Mekdonalds u nekim prilično zabačenim mestima, na primer blizu zatvora Gvantanamo na Kubi, usred pustinje Negev u Izraelu, ispod Muzeja komunizma u Pragu, pa čak i unutar starog prizemljenog aviona na Novom Zelandu. Ipak, Mekdonalds nije svuda, postoji određeni broj zemalja širom sveta, uglavnom u Africi i srednjoj Aziji, gde ‘zlatni lukovi’ tek treba da otvore restoran“, navodi se u tekstu pod nazivom „Deset zemalja koje su zabranile Mekdonalds“.

Neke zemlje su, kako je objašnjeno, direktno zabranile ovoj kompaniji ulazak. Crna Gora, na primer, kako se navodi, rekla je „ne“ Mekdonaldsu i usprotivila se globalizaciji, odnosno velikim globalnim brendovima, ne dozvoljavajući im da dominiraju tržištem.

„Dejli mil“ podseća da je pre nešto više od deset godina Mekdonalds bio prisutan u crnogorskom glavnom gradu Podgorici tokom leta, sa malim mobilnim restoranom.

„Bio je popularan i posao je dobro išao, ali ga Vlada nije htela. Crna Gora je dugo bila otporna na velike svetske brendove koji idu na dominaciju na tržištu, istiskujući male biznise“, navodi se u tekstu.

Vlada, kako se dodaje, brine i o zdravlju svojih stanovnika, stajući na stranu lokalnih restorana, a hrana iz Mekdonaldsa je previše nezdrava, a i ljudi su imali „veće brige.“

Pitanje je, međutim, da li je Vlada, pod uslovom i da je odbila Mekdonalds, imala na umu zdravlje svojih građana, s obzirom kakva se sve hrana i u kojim uslovima prodaje širom države, konstatuju „Vijesti“.

Ovaj dnevnik je 2012. objavio da u evropskom centru Mekdonaldsa u Ženevi ne razmišljaju o otvaranju restorana u Crnoj Gori, zbog procene da im to ne bi bilo isplativo.

Za dolazak Mekdonaldsa su, kako se navodi, čak lobirale i određene službe američke ambasade u Podgorici, ali ni to nije pomoglo.

Ključni faktori koji se razmatraju za otvaranje objekata Mekdonaldsa je veličina tržišta i cirkulacija ljudi. Izgleda da nijednu od tih kriterijuma Crna Gora nije ispunila.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *